In de coronacrisis hebben veel mensen er een paar kilo's bijgekregen. Maar Aäron, Inez en Esther grepen de crisis juist aan om flink wat kilo's af te vallen.

"Voor veel mensen was het een rotjaar, maar voor mij was het oprecht het beste jaar van mijn leven", vertelt de 22-jarige Aäron Loupatty. Hij viel afgelopen jaar 55 kilo af. "Als ik oude foto's van mezelf bekijk lijkt het wel alsof ik zo'n dikmaakpak draag. Ik zie een heel ander persoon."

Overgewicht

Volgens Aäron zit overgewicht in de familie van zijn vader. "Mijn moeder zei altijd: 'Niet ongezond eten, anders ga je lijken op de Loupatty's'. Mijn broers, zussen, vader en ik gingen daardoor stiekem eten in onze kamer. Overal lagen verpakkingen van chips en snoep."

Het roer moest om en hij begon kilo's kwijt te raken. Corona was een eye-opener. "Mensen om me heen zeiden: het virus is vooral gevaarlijk als je overgewicht hebt. Ik dacht: ja, dat gaat dus over mij. Afvallen was het enige wat ik kon doen - buiten de maatregelen - waar ik zélf controle over had. Ik wilde zo gezond mogelijk zijn."

Lees ook

Sportschool

"Ik had al eerdere pogingen gedaan om af te vallen, maar door corona kon ik het écht doorzetten. Ik had veel meer tijd, want mijn reistijd viel weg door online lessen. In die tijd ging ik sporten. Ook was ik bewuster met mijn eten bezig: na een lange dag op school bestelde ik vaak pizza of patat, omdat ik laat thuis was. Dat hoefde nu niet meer."

Aäron was veel in de sportschool te vinden. Toen die dichtging was corona ineens níét zo'n 'voordeel'. "Mentaal was het lastig. Thuisworkouts werken niet voor mij. Ik vind dit apart aan het overheidsbeleid: juist door sporten blijf je gezond en dan gooien ze de sportscholen dicht? Aan het verbeteren van je leefstijl wordt weinig aandacht gegeven."

Podcast over afvallen

Aäron wil nog een paar kilo afvallen, zodat hij op een gezond 'BMI' zit. "Dan ben ik van het stempel overgewicht af. Dat is het hoogst haalbare. Maar ik ben nu al veel gelukkiger en heb meer energie."

Als afstudeerproject maakt Aäron een podcast over zijn strijd tegen de kilo's. "Zo kan ik ook nog lotgenoten helpen."

Radicaal anders

Ook voor Inez (26) moest het in 2020 radicaal anders. Na talloze mislukte pogingen om af te vallen, ging ze voor een maagverkleining. Haar operatie stond gepland op 20 maart 2020. Ze woog toen 114 kilo.

"4 dagen voor de operatie werd ik afgebeld. Heel begrijpelijk, maar ik vond het best heftig."

Inez
Bron: Eigen foto
Inez nadat ze 45 kilo kwijtraakte

Trektocht door Vietnam

"Ik ben altijd stevig geweest, maar ik werd zo ongezond zwaar dat er iets moest gebeuren. Die realisatie kwam toen ik met een vriendin in Vietnam was. We gingen een trektocht doen en ik kon niet eens dingen doen die mensen van 60 wél konden."

Daarom wilde ze een maagverkleining. "Er is een groot vooroordeel over, ik had dat zelf ook. Maar je moet het alsnog zelf doen: sporten en alle keuzes die je maakt qua eten. Je kunt fysiek minder eten, maar je kunt jezelf alsnog volstoppen met chocola en niet afvallen."

Drankje erbij

In april vorig jaar kreeg ze - nog voor haar operatie - corona. "Op dat moment werd net bekend dat het gevaarlijk was voor mensen met overgewicht. Ik was iedere dag bang dat het ineens heel erg zou worden. Ik was er echt op aan het wachten. Maar het gebeurde niet, uiteindelijk heb ik er niet zoveel last van gehad."

In juni ging Inez onder het mes. Daarna moest ze in de lockdown blijven afvallen. "Het was lastig, want je gaat al snel eten uit verveling of je pakt een wijntje erbij om het thuis gezellig te maken. Ook gingen de sportschool en het zwembad dicht."

Winkelen

Toch hield ze haar afvalrace thuis vol. Met succes, want ze viel 45 kilo af. "Als het me zelfs in coronatijd lukt, dan lukt het me altijd. Voor mij is mijn leven 100 procent gedraaid. Ik geniet veel meer en straal dat ook uit."

Wat wel onhandig is met al die verloren kilo's? Winkelen. "Ik vind het lastig dat winkels niet echt open zijn. Ik moet zoveel nieuwe kleding kopen, omdat niks meer past. Als ik iets bestel, bestel ik het vaak te groot omdat ik niet gewend ben aan mijn nieuwe lijf. Vooral een broek is geen beginnen aan."

Ambulances af en aan

Esther (49) besloot afgelopen jaar dat de kilo's eraf moesten. "Ik woon in Brabantse Oss en werkte in Boekel, daar sloeg het coronavirus hard om zich heen. De ambulances gingen af en aan", vertelt ze.

Toen ik hoorde dat overgewicht en een slechte conditie niet helpen bij corona dacht ik: als ik nog wil afvallen, dan moet het nu."

Feestjes als valkuil

Corona was voor Esther een grote aanleiding om af te vallen. De lockdown had voor haar één groot voordeel: geen feestjes. "Verjaardagen en feestjes zijn mijn valkuil. En wij hebben er veel in de familie en vriendenroep. Dan grijp ik snel naar een wijntje, een stokbroodje of taart. Nu die feestjes er niet zijn, scheelt het enorm met gezond eten."

Thuis kan Esther zich beter houden aan haar gezonde levensstijl. "Ik heb kinderen, dus heb een beetje een voorbeeldfunctie. Als ik zelf een zak chips leegeet, kan ik moeilijk tegen hen zeggen dat het niet mag."

Lees ook

Vakantie

Volgens Esther is afvallen weinig anders dan bewegen en letten op wat je in je mond stopt. "Ik doe nu 's ochtends mee met een dubbele Nederland in Beweging, ook al ben ik pas 49. Ik ben naar een diëtiste gegaan, schep bijna nooit een tweede keer op en wandel iedere dag met een vriendin."

Esther is inmiddels al 10 kilo kwijt, en wil er nog een paar extra af. "Mijn conditie is enorm vooruitgegaan. Als we nu op vakantie kunnen naar de bergen, ben ik benieuwd hoe ik die bergen op sjouw. Maar ik heb zoveel energie dat ik zelfs ben gaan hardlopen. Dat had ik nooit gedacht."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.