Urenlang niks eten, maar daarna in je mond stoppen wat je wil. Volgens de nieuwste trend 'intermittent fasting' werkt die methode uitstekend om kilo's af te vallen. De meningen over het effect van deze methode zijn alleen verdeeld.

De 23-jarige Helal Said is twee jaar geleden begonnen met vasten. Hij beperkt zich per dag tot twee eetmomenten. Rond 12 uur eet hij voor het eerst. Daarna neemt hij tussen 8 en 9 uur ’s avonds zijn tweede maaltijd. Tussendoor sport hij ook nog eens vijf keer per week. Voor hem een succesvolle formule. "Ik ben begonnen met allerlei diëten, maar uiteindelijk ben ik hier aan vast gaan houden. In de eerste zes maanden ging ik van 88 naar 74 kilo. En dat zonder klachten."

'Iedereen heeft eigen voedingspatroon nodig'

Intermittent fasting kent meerdere vormen. Het is mogelijk een verdeling te maken van 16 versus 8 uur; 16 uur vasten en in de overige 8 uur eten. Er zijn ook mensen die zelfs een hele dag vasten. De dagen daarna mogen ze dan weer eten wat ze willen. Diëtist en voedingscoach Jonathan Klaassen heeft er zo zijn bedenkingen bij. "Ik zou het zeker niet aanraden."

"Het is belangrijk dat we beseffen dat iedere persoon uniek is. Iedereen heeft een eigen voedingspatroon nodig", vertelt de diëtist. "We zien veel gezondheidsproblemen in Nederland, zoals overgewicht. Het is daarom belangrijk dat we leren wat gezond eten is. Deze methode gaat daar niet op in." Toch voelt Helal Said zich fitter dan ooit. Hij eet dan ook uitsluitend groente en dierlijke vetten. "Ik neem ook veel noten, daardoor kan ik het van maaltijd tot maaltijd volhouden. Verder eet ik geen suiker."

'Afvallen is geen sexy verhaal'

Voedingscoach Klaassen is positief over het voedingspatroon van Helal. Toch wil hij wel graag weten hoeveel dierlijke vetten hij inneemt, want te veel vetten binnenkrijgen is niet goed. "Maar je ziet dat Helal een goede discipline heeft. Dat is uiteindelijk wat nodig is. Het belangrijkste is om te beseffen dat, wanneer je wil afvallen, je meer calorieën moet verbranden dan je inneemt. In werkelijkheid is het afvallen namelijk niet zo’n sexy verhaal."

Het belangrijkste is om niet met elke trend mee te gaan, vindt Klaassen. Hij snapt best dat mensen zich in trends willen verdiepen, maar iemand moet altijd terug naar zijn eigen basis. "Ik kijk goed naar wat duurzaam is voor iemand. Een belangrijke factor is of het praktisch haalbaar is. Voor 99 procent van de mensen zou ik fasting niet aanraden. Ze moeten eerst hun eigen voedingspatroon onder de loep houden en daar kijken naar verbeterpunten."