Wie het afgelopen jaar een pakketreis heeft geboekt bij een reisorganisatie, kreeg vaak een reisvoucher. Maar nu, een jaar later, blijken die vouchers niet allemaal zomaar te kunnen worden omgezet in geld. En dat was wel de afspraak.

In totaal staat er voor 600 miljoen euro aan vouchers uit. Hoeveel dat er precies zijn, weet zelfs de organisatie die reizigers beschermt tegen faillisementen (de SGR) niet. Nu, een jaar na de uitgifte van de eerste vouchers, moet er begonnen worden met uitbetalen. Maar veel reisorganisaties zitten nog te wachten totdat het voucherfonds van 400 miljoen euro wordt goedgekeurd door Brussel. Tot dan hebben sommige reisorganisatie naar eigen zeggen te weinig geld.

Als je je SGR-voucher daar claimt omdat deze niet is uitbetaald door je reisorganisatie, wordt je garantie met twee maanden verlengd. De SGR gaat in die twee maanden kijken waarom de reisorganisatie niet betaalt. Mirjam Dresmé van de SGR: "We gaan dat reisbureau dan uiteraard achter de vodden zitten en hopen dat het voucherfonds in de tussentijd de instemming krijgt vanuit Brussel, zodat reisorganisaties de vouchers deels met behulp van dat fonds kunnen uitbetalen. Niemand zit te wachten op faillissementen."

info

Aangesloten reisorganisaties

Claimen bij de SGR kan pas als je coronavoucher een jaar oud is. En alleen als het gaat om een reis die je geboekt hebt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij de SGR.

Als je je claim hebt ingediend, zal de SGR eerst met de reisonderneming overleggen of er sprake is van financieel onvermogen, want alleen bij een faillissement mag de SGR de voucher terugbetalen. Is dat niet het geval dan ontvang je alsnog je geld van de reisonderneming. Is de reisorganisatie wel failliet, dan ontvang je bericht van de SGR over hoe je je geld van hen terugkrijgt.

Nieuwe reis boeken

Claim je je voucher niet binnen die twee maanden bij de SGR, dan hou je recht op terugbetaling, maar als je reisorganisatie later alsnog failliet gaat, dan ben je je garantie bij de SGR kwijt. Dat kan betekenen dat je dan je geld niet krijgt.

Claimen binnen twee maanden na het verstrijken van het jaar is dus zeker aan te raden. Of je kan, en dat heeft de reisbranche natuurlijk het liefst, met je voucher een nieuwe pakketreis boeken, die dan weer onder de SGR-garantie valt.

Lees ook

Einde aan vouchers

Mochten er dit jaar trouwens weer geboekte pakketreizen worden geannuleerd vanwege corona, dan krijg je dit keer geen voucher meer. Dat heeft de ANVR met het ministerie afgesproken.

Klanten moeten dan binnen twee weken hun geld terugkrijgen. Zoals het voor corona eigenlijk ook was afgesproken.

Lees ook