De 'Groene Pas' die de Europese Commissie morgen presenteert moet reizen makkelijker maken. Overal in Europa is met de pas te zien of je gevaccineerd of getest bent. Is de Europese gezondheidspas de uitweg naar een onbezorgde zomervakantie?

Vooralsnog hebben alle landen een negatief reisadvies. Ga je wel, dan heb je een quarantaineverklaring nodig. Daarin verklaar je dat je 10 dagen in quarantaine gaat bij thuiskomst. Je mag ook na 5 dagen een test doen en als die negatief is, eindigt je quarantaineplicht. Maar om ervoor te zorgen dat we deze zomer vrijer kunnen reizen, komt er nu dus de zogeheten Digital Green Certificate.

Af van verschillende bewijzen

De gezondheidspas maakt onderdeel uit van drie soorten bewijzen. Je kan een groene pas krijgen omdat je een bewijs hebt van vaccinatie, omdat je een negatief testresultaat kan laten zien van een door de EU erkende test of omdat je een bewijs van antistoffen hebt.

"Al deze bewijzen kunnen verschillend ingevuld worden door de lidstaten", legt Europarlementariër Esther de Lange uit. "Je kan als land een app ontwikkelen, dat doen de meeste landen of het op papier. Elke lidstaat is hier zelf verantwoordelijk voor. Zij zetten die gegevens dan in een nationaal systeem. Uit dat systeem komt een soort unieke barcode en daarmee kan in elke lidstaat informatie uitlezen. Er komt geen Europese database met jouw gegevens, dat is te gevoelig. De gegevens blijven bij de lidstaten en gaan niet naar Europa", zegt de Lange.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Rol van Europa

"Ik zie het eigenlijk als een soort Europees dakje bovenop de nationale bewijzen. Dat is nodig zodat wanneer we weer mogen gaan reizen, dat jouw bewijs van vaccinatie of coronatest ook in bijvoorbeeld Spanje kan worden uitgelezen. Je wil dat zo'n goedgekeurde test, vaccinatie of antistofbewijs in elk Europees land erkent wordt. Een manier om de lappendeken van allemaal verschillende bewijzen om te reizen te voorkomen", zegt De Lange.

Europarlementariër De Lange
Bron: EenVandaag
Europarlementariër Esther de Lange

Maar de gezondheidspas geeft geen goedkeuring om ook op vakantie te mogen. Of dat mag hangt nog steeds van de verschillende coronamaatregelen per land. Maar als je straks weer mag reizen maakt zo'n gezondheidspas het een stuk makkelijker. "De medisch ethische discussie over of er al reizigers naar het land mogen, wordt nationaal gevoerd en daarin blijft het virus leidend", zegt de Europarlementariër.

Lees ook

Vakantielanden trappelen om weer open te gaan

Het Ik-Vertrek koppel David en Gine Shearlaw hoopt dat de gezondheidspas er snel komt. Ze willen in Spanje graag hun Bed& Breakfast openen voor toeristen. De Nederlanders vertrokken naar Spanje voor hun droom.

Nadat ze erachter kwamen dat hun huis van karton was gemaakt en het dak na noodweer afbrokkelde, kwam de coronacrisis hard aan voor het koppel. "Geen toeristen en geen inkomsten, dan ga je het hier niet redden", zegt David.

Nog een zomer dicht is einde oefening

Vanuit hun terras in de Spaanse zon kijken ze uit op een zwembad zonder toeristen, lege kamers en geen inkomsten. "Heel veel zaken zijn dicht gegaan. Eens in de maand hebben we eens een gast. Financieel ziet het er niet zo goed uit, dit moet geen half jaar meer duren. Daar ben ik wel een beetje bang voor."

"Zo'n pas is erg belangrijk", zegt David. "Niet alleen om het geld maar ook alle liefde die we in deze plek hebben gestopt, je wil dat mensen daarvan kunnen genieten. Als het deze zomer weer allemaal dicht is dan weet je dat het gewoon einde oefening is", vertelt het stel vanuit Spanje.

Lees ook

CoroanCheck App

In Nederland is het minsterie momenteel bezig met de CoronaCheck App. Met deze app kunnen mensen aantonen dat ze recent negatief getest zijn op het coronavirus. Je laat je in een officiële teststraat testen en je krijgt daarna een code. Deze code wordt ingevoerd in CoronaCheck waarna de app de code omzet in een zogeheten QR-code.

De CoronaCheck App komt naast de bestaande CoronaMelder-app. Dat is de app waarmee je een melding krijgt als je met iemand in aanraking bent geweest die corona bleek te hebben.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.