Ondanks dat de meldingen van trombose bij mensen die ook een AstraZeneca-vaccin hebben gekregen er vorige week al waren, stopt Nederland vandaag. Alle alarmbellen gingen niet meteen af.

Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is trombose een ziekte die vaker voorkomt. Of de ziekte verband houdt met het vaccin AstraZeneca, wordt nu uitgezocht.

Iedereen uur, tien mensen

Bij de eerste meldingen van trombose was het volgens De Jonge niet nodig om meteen in te grijpen. "De signalen die tot afgelopen donderdag bekend waren, waren trombose-klachten. Ieder uur krijgen zo'n tien mensen trombose, dus dat is niet een heel bijzondere klacht. Als je grote groepen mensen vaccineert is het niet onlogisch dat dit type klacht optreed na vaccinatie."

Volgens Stans van Egmond, voorlichter van de Trombose Stichting klopt het inderdaad dat trombose sowieso al veel voorkomt onder de bevolking. "Dit zijn cijfers die gebaseerd zijn op alle getallen van mensen die een vorm van trombose hebben gehad", zegt hij over de uitspraak van De Jonge.

Lees ook

Hartinfarct en herseninfarct

Volgens Victor Gerdens, internist bij het AMC, weten mensen vaak niet dat trombose heel veel voorkomt. "Als het woord valt, denken de meeste mensen dat je alleen trombose kunt hebben in je benen." Maar dat is dus niet zo. "Wat er bij trombose gebeurt, is dat er een stolsel in het bloedvat optreedt. Dat kan ook in het hart gebeuren. Dat kennen we vaak wel, bij een hartinfarct zit er een stolsel in een kransslagader, dat is een trombose van een slagader."

"Hetzelfde kan ook in het hoofd gebeuren. Dan heb je een herseninfarct. Dus bij een hersen- of hartinfarct is er ook sprake van trombose", vertelt Gerdens.

Aderverkalking

Toch is het vormen van bloedproppen niet meteen slecht voor je, zegt Koen Maas. Maas doet als arts onderzoek bij het UMC Utrecht. "Als je in je vingers snijdt, is het de bedoeling als een soort pleister om te voorkomen dat je bloed het lichaam verlaat. Als je ouder wordt, of je hebt een onderliggend probleem, kan je lichaam een vergissing maken en denken dat bloedproppen gevormd moeten worden in reactie op een verwonding die er eigenlijk niet is."

Volgens Van Egmond van de Trombose Stichting kan trombose voornamelijk een probleem worden, als je ouder wordt. "Trombose komt vaak voor bij beschadiging van je bloedvaten. Beschadiging van bloedvaten kan bijvoorbeeld optreden door aderverkalking. Dat is typisch iets dat bijna iedereen wel krijgt als je ouder wordt."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.