Overal in Brabant nemen de coronabesmettingen rap toe, maar het dorp Boekel is een uitzondering. Tijdens de eerste golf was het dorp nog een corona-hotspot, maar nu telt Boekel relatief weinig besmettingen.

Boekel werd hard getroffen tijdens de eerste coronagolf. In maart en april overleden 21 van de 10.000 Boekelaren door het coronavirus. "We zijn hier extra voorzichtig, door wat er in het voorjaar is gebeurd," zegt inwoner Martien Hoevenaars.

Les geleerd

Martiens vrouw overleed aan het coronavirus na een ziektebed van bijna 3 weken. "Niemand kon langskomen en haar een hart onder riem steken omdat ze besmettelijk was. Maar ook omdat veel mensen in het dorp ineens ziek waren of mensen kenden die ziek waren. Het was een heel zware periode", vertelt Martien.

"We hebben onze les wel geleerd," zegt burgemeester Pierre Bos, verwijzend naar de eerste golf. "Vermoedelijk zijn door het carnaval heel veel inwoners besmet geraakt met corona. Iedereen kende wel meerdere mensen in het dorp die besmet waren."

Lees ook

Kermis op anderhalve meter

Door de vele zieken en doden zit de schrik er in het dorp nog altijd goed in. "Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is om je aan de maatregelen te houden. In de winkels, in de cafés en ook buiten, iedereen houdt echt netjes afstand van elkaar."

Zelfs tijdens de plaatselijke kermis in augustus hield iedereen zich aan de maatregelen. "Ik heb gezegd dat het door mocht gaan, maar dat dan wel iedereen op anderhalve meter moest blijven zitten", zegt Bos.

Weinig besmettingen

En dat alles is ook terug te zien aan het aantal besmettingen in Boekel. Waar omringende gemeenten donkerrood zijn op de kaart van het RIVM, springt het dorp er nu uit als licht stipje, met slechts 17 besmettingen de afgelopen 2 weken.

"Ik vermoed ook dat het met groepsimmuniteit te maken heeft," zegt de burgemeester. "We hebben niet kunnen testen in het voorjaar, dus zeker weten doe ik het niet. Maar als je je boerenverstand gebruikt, kan je wel nagaan dat het lage aantal besmettingen ook te maken zal hebben met dat mensen het virus al gehad hebben."

'We kunnen het beste een hek om Boekel zetten'

Maar de vraag is nu, hoe houd je het virus buiten de deur? "Misschien kunnen we maar het beste een hek om Boekel zetten", grapt inwoner Martien.

De burgemeester is blij met hoe het nu gaat in Boekel, maar wil zeker niet te vroeg juichen. "Het virus kan natuurlijk ook hier snel terugkomen. Dus we moeten voorzichtig blijven."

Lees ook