Al 11 jaar is Pierre Bos burgemeester van het Brabantse dorp Boekel. Maar zoiets heftigs als de voorbije maanden maakte hij niet eerder mee. De coronacrisis kostte 21 van de 10.000 dorpsbewoners het leven. Bos blikt terug.

"We weten dat hier meer dan 21 mensen zijn overleden aan COVID-19", zegt de burgemeester. "In de beginperiode was het niet altijd mogelijk om te testen. Er kwamen dorpsgenoten in het ziekenhuis terecht, maar ook in het verpleeghuis overleden meer mensen dan gebruikelijk - heel triest."

Verpleeghuis weer open

Op het marktplein van Boekel vertelt een 78-jarige vrijwilliger van dat verpleeghuis over de impact daar.

"Het is 3 maanden dicht geweest, ik ben vorige week weer begonnen." En hij moest best even wennen. "Er wonen nu veel nieuwe mensen, veel oude bewoners zijn overleden."

Jeu de boules alleen buiten

Bij petanquevereniging Jeu de Bouckles, aan de rand van het dorp, wordt op dit moment alleen buiten jeu de boules gespeeld. De leden durven het nog niet aan op de binnenbaan. "We zijn net weer overeind aan het krabbelen", zegt een 79-jarige speelster.

"Op deze club hebben we in één dag van drie leden afscheid moeten nemen. Dat is heel veel hè?" Bij uitvaarten mochten in die periode maximaal dertig mensen aanwezig zijn. "Gelukkig konden we het via de computer volgen", vertelt een jeu de boulesspeler, die ook in de erehaag stond om afscheid te nemen van een overledene. "Ik heb langs de weg gestaan, triest dat het zo moest. Maar we stonden er wel allemaal."

Lees ook

Naweeën

Burgemeester Pierre Bos ziet bij veel inwoners van Boekel dat ze naweeën hebben van corona. Een aantal mensen is nog ziek en zwak.

"Niet omdat ze het coronavirus nog bij zich dragen, omdat ze door de ziekte hard zijn aangepakt." Bos pleit voor compassie met juist deze mensen: "Laat blijken dat je meeleeft, want dat verdienen ze."

Saamhorigheid

Ondanks alle ellende heeft de coronacrisis ook mooie dingen opgeleverd. Op het marktplein van Boekel vertelt een ouder echtpaar hoe ze beiden besmet raakten met corona, waarna één van hun drie zoons bij hen introk om voor het stel te zorgen. "Dat was heel prettig."

Burgemeester Bos kijkt er niet van op: "Ik heb Boekel altijd al geroemd om de saamhorigheid die deze gemeenschap kenmerkt en corona heeft die saamhorigheid alleen maar versterkt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.