Chaos vandaag bij de Wibra en Action: konden ze open of moesten ze dichtblijven? Het antwoord kwam van het kabinet: toch dicht. Maar dat daarmee alle regels nu duidelijk zijn, is niet gezegd. "Van dag tot dag zal regelgeving volgen."

Winkeliers die de grenzen van de maatregelen opzoeken, zodat ze alsnog open kunnen. Hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen Jan Brouwer kijkt er niet van op: "Mensen gaan altijd op zoek naar wat er kan, zeker bij zulke strenge wetgeving." Hij begrijpt de winkeliers dan ook volkomen.

Frankrijk had het goed geregeld

Het kabinet heeft nu bepaald dat een winkel vóór de lockdown minimaal 70 procent aan essentiële producten moest verkopen. Dan mag je open. Daarmee is het voorlopig einde verhaal voor de Hema, Wibra en Action. "Het was ook wel een beetje amateuristisch van het kabinet. Dit hadden ze zeker moeten zien aankomen en het had beter voorbereid moeten worden."

"Laten we het maar op de crisis houden, dat ze dit plots overviel", zegt Brouwer, die hoopt dat de 5 weken durende lockdown voldoende zal zijn. "In Frankrijk is het gelukt in 5 weken, maar daar hadden ze alles minutieus uitgewerkt, wat er wel en niet mocht", sneert Brouwer nog richting kabinet.

Lees ook

Regels bijschaven

Brouwer denkt dat ondanks de lockdown die gisteren inging, er elke dag nog aan de regels zal worden geschaafd. "Dat zag je tijdens de eerste golf ook. Want wat valt er precies onder koffie to-go? De terrassen sloten, maar afhalen behoorde tot de mogelijkheden. Maar wat zijn de regels als het gaat om hoe lang je daar dan mag blijven staan?"

De coronawet die 1 december inging vormt de basis voor alle andere regels die momenteel gelden. Maar daarmee is niet alles geregeld, licht Brouwer toe. "De beleidslijnen van een ministerie bepalen of de Action of Hema open mogen. En zulke specifieke regels zullen telkens ter discussie staan. Er zal van dag tot dag regelgeving volgen."

De action in
Bron: EenVandaag
De Action in Amsterdam ging rond het middaguur gewoon open

In maart niet

Dat de niet-essentiële winkels nu moeten sluiten is voor het eerst in Nederland. Tijdens de eerste golf in maart gebeurde dat niet. Maar dat was toen ook niet nodig, zegt Brouwer. "Omdat mensen toen kort door de bocht gesteld dachten: als we elkaar ontmoeten, gaan we dood. Toen hoefde je dus niet over strengere regels na te denken, het ging als vanzelf."

Die tijden liggen alweer maanden achter ons en dat is ook de reden waarom Brouwer zich verbaast over de in eerste instantie onduidelijke uitwerking van de maatregelen voor de detailhandel.

Lees ook

Hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer vindt het handelen van het kabinet amateuristisch. Dit zagen ze aankomen, zegt hij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.