Het aantal mensen dat aangeeft de nieuwe regels maar beperkt of niet op te volgen, is gestegen van 8 naar 17 procent, blijkt uit onderzoek onder leden van het Opiniepanel. Panelleden Jos, Ted en Marian leggen uit waarom ze het coronabeleid niet steunen.

Jos van de Mortel (61), vastgoedontwikkelaar en -beheerder

Jos van de Mortel: "Je kunt het virus maar beter over je heen laten komen."

"We verliezen de belangrijkere zaken uit het oog", vindt Jos. "De gevolgen voor het klimaat en de economie zullen achteraf enorm zijn en tot veel ellende leiden. We blijven nu allemaal massaal weg uit gebieden die afhankelijk zijn van toerisme. De mensen daar worden nog armer. Kun je het hen dan kwalijk nemen als ze straks nog meer regenwoud gaan kappen om niet te verhongeren?"

Bang voor spijt

"Ik vind het erg dat we het niet meer hebben over het beschermen van fauna en flora en het bestrijden van honger in de wereld. Iedere dag zien we alleen maar virologen op tv die ervoor zorgen dat we in een angstcultuur leven waarbij we ons maar op COVID-19 focussen", zegt hij.

Hij is bang dat we over 10 jaar heel veel spijt hebben. "Omdat we zoveel miljarden aan corona hebben besteed en geen geld meer hebben om sluipmoordenaars als de plastic soup of fijnstof aan te pakken."

Groepsimmuniteit

Jos gelooft dat het opbouwen van groepsimmuniteit nu de enige manier is om het virus onder controle te krijgen. "Dat klinkt hard, maar we moeten het nu vrij laten en over ons heen laten komen. De Spaanse en Mexicaanse griep waren ook na een jaar weg. De zelfisolatie maakt ons juist kwetsbaar. We moeten zorgen dat we allemaal licht besmet raken."

Daarom wast hij zijn handen alleen nog op verzoek van anderen, vertelt hij. "En ik geef weer een hand als de ander dat ook wil. Ik hoorde gisteren Marion Koopmans zeggen dat we er nog wel een jaar mee bezig zijn, een ramp. Als dat zo is, voorzie ik nog veel meer faillissementen bij mijn huurders, die veelal in de horeca zitten."

Marian van Noort (52), zzp'er

Marian van Noort: 'Een regering die zich als een boze vader opstelt, krijgt opstandige kinderen."

"Afgelopen maandag heb ik niet naar de persconferentie gekeken. Mijn nekharen gaan ervan overeind staan. Ik wil niet op deze manier betutteld worden. Een regering die zich als een boze vader opstelt, krijgt opstandige kinderen. Denk jij dat mensen niet thuis verder feesten als ze om 22 uur de kroeg uitmoeten? Ik kies voor vertrouwen in plaats van angst. Angst om te leven is geen leven", is Marian van mening.

Onnodig veel kapot

"Er worden voortdurend oplossingen geboden die geen oplossingen zijn", zegt ze. "Op basis van verkeerde informatie worden verkeerde beslissingen genomen. Bijvoorbeeld dat we niet meer langs de sportvelden mogen staan om naar onze kinderen te kijken, terwijl we weten dat besmettingen buiten niet plaatsvinden. Er gaat onnodig zóveel kapot."

Ze is een groot voorstander van een omgekeerde lockdown. "Die kan ik namelijk wél uitleggen. Iedereen die zich kwetsbaar voelt, moet zichzelf vooral beschermen en in isolatie gaan. Maar laat de andere mensen vrij." Met het desinfecteren van haar handen is ze gestopt. "In die gels zit zoveel alcohol, je moet oppassen dat je je immuunsysteem niet teveel verzwakt door helemaal niet meer in contact met bacteriën te komen."

Kijk naar Zweden

Marian volgt met interesse het het 'succesverhaal' van Zweden. "De toon van de Zweedse overheid is zo anders. De Zweedse bevolking werd aangesproken op hun persoonlijke verantwoordelijkheid en hun gezond verstand."

In Zweden was geen lockdown, terrassen bleven open en voetbaltrainingen gingen door. "En nu hebben de Zweden groepsimmuniteit voor het virus opgebouwd en is de ziekte onder controle. Terwijl wij hier in Nederland vanaf vandaag met mondkapjes de supermarkt in moeten." Overigens loopt het aantal besmettingen in Zweden momenteel snel op en is het aantal doden met 58 per 100.000 inwoners flink hoger dan Nederland, waar dit aantal 38 is.

Ted Köhler (75), gepensioneerd

Ted Köhler: "Je kan alles wel een pandemie noemen."

"De nieuwe regels zijn een groot schandaal", vindt Ted. "Geen publiek meer bij voetbalstadions, hoezo? Op basis van welke onderzoeken wordt zo'n besluit genomen? Er zijn geen besmettingen in de buitenlucht. De Black Lives Matter-demonstraties zijn ook geen coronabrandhaarden geworden. Maar ondertussen worden evenementen in de buitenlucht afgelast, zelfs op scholen."

Poppenkast

Ted vindt de maatregelen disproportioneel en niet te handhaven. "Dan sta je bij de supermarkt op een karretje te wachten omdat het binnen niet te druk mag worden. Maar in die wachtrij sta je schouder aan schouder met anderen en wordt de anderhalve meter totaal niet gehandhaafd. Dan denk ik echt: wat is dit voor een poppenkast."

Ook het dragen van niet-medische mondkapjes en de registratieplicht in de horeca vindt Ted absurde maatregelen. "Ik wilde laatst in Almere bij een fastfoodrestaurant naar binnen en daar moest ik mijn handen wassen en me registreren. Maar wat ze daar allemaal over me wilden weten, dat weet zelfs mijn moeder niet over mij. Ik ben de deur weer uitgelopen, dan maar geen gefrituurde kip."

Teveel fouten

De persconferenties van premier Rutte kijkt Ted allang niet meer. "Ik kan niet meer luisteren naar die spreekstalmeester. Rutte heeft fout op fout gestapeld. Het tekort aan testen, de ventilatiesystemen. Ik wantrouw het hele zooitje in Den Haag. Rutte zei in het begin van de crisis dat we toe moesten naar groepsimmuniteit in Nederland, maar nu ontkent hij dat en zegt hij: 'daar heb ik het nooit over gehad'. Maar dat liegt hij, het staat op beeld."

Door die uitspraken is hij de motivatie kwijt om zich aan de regels te houden. Op de biljartvereniging mogen we elkaar ook niet meer de hand schudden. Ik mis dat enorm. Ik kijk uit naar de tijd dat ik de winnaar weer kan feliciteren met een handdruk."

Kijk hier de tv-reportage