Nu veel winkels in ons land gesloten zijn, nemen online aankopen alleen maar toe. En pakketbezorgers hádden het al druk in aanloop naar de feestdagen. Veel winkeliers nemen daarom het heft in eigen handen.

Ze brengen hun bestellingen zelf naar klanten om de drukte bij PostNL, de grootste pakketbezorger in Nederland, te vermijden. Door de sluiting van niet-essentiële winkels vrezen ze daar een 'pakketinfarct'.

Voor de kerst in huis

Om te zorgen dat hun klanten bestellingen toch op tijd krijgen zijn veel winkeliers overgegaan op het zelf bezorgen van hun producten. "We krijgen heel veel telefoontjes met bestellingen en ik wil graag dat de klanten hun boeken op tijd voor de kerst in huis hebben", vertelt Lenneke Gons. Ze is mede-eigenaar van boekhandel Los in Bussum. "We bezorgen de boeken daarom niet via Post NL, maar rijden zelf rond. De animo onder het personeel is groot, oud-verkopers en schrijvers bieden aan om te gaan bezorgen."

Ook Ben Borst, eigenaar van twee herenmodezaken in Noordwijk aan Zee brengt de bestellingen aan de deur. "We bezorgen in een straal van ongeveer 50 kilometer. Bestellingen van verder weg versturen we wel via PostNL."

Ondernemers
Bron: EenVandaag
Eigenaar van twee modezaken Ben Borst en boekhandeleigenaar Lenneke Gons

Klantcontact en extra service

Borst ziet het bezorgen van zijn kledingpakketten als een extra service voor de klanten. "We willen graag het contact met de klant houden. Zij kunnen nu niet naar de winkel komen, dus komen wij naar hen." Dat geldt ook voor Lenneke Gons. "Het sociale aspect speelt zeker een rol. Zo blijven we onze klanten toch zien."

Beide winkeliers hebben een webshop en zien de aankopen daar stijgen. "De avond van de toespraak van Rutte zagen we de aankopen direct toenemen. Veel vaste klanten bestelden kleding. Ze willen toch graag nog iets nieuws voor de kerst en het nieuwe jaar", zegt Borst.

Lees ook

Afhaalpunt

Naast zelf bezorgen of bezorging door PostNL pleit brancheorganisatie INretail ervoor dat klanten hun bestellingen ook zelf in winkels kunnen ophalen. Dat 'Click & Collect'-systeem zou voor winkeliers veel uitkomst kunnen bieden. De winkel heeft dan een afhaalpunt waar de klant op een afgesproken tijdstip zijn bestelling kan ophalen.

De horeca werkt al met een afhaalservice, maar bij de laatst afgekondigde coronaregels mogen alleen bouwmarkten daarmee werken. Volgens INretail zouden alle winkels deze mogelijkheid moeten krijgen.

'Zo kunnen winkels overleven'

"Een afhaalmogelijkheid bij de winkelingang helpt ondernemers te overleven en kan 100 procent coronaproof georganiseerd worden", zo schrijft INretail in een persbericht. "Het zorgt voor een beetje omzet bij winkelondernemers in non-food en ontlast de webwinkels die qua logistiek hun maximale capaciteit hebben bereikt. In Frankrijk en België werkte dit systeem goed."

De organisatie vindt dat de overheid nu met twee maten meet, omdat consumenten hun aankopen bij bouwmarkten wél mogen afhalen. "Dit beleid is onduidelijk. Zo werk je in de hand dat ondernemers allerlei manieren gaan verkennen om toch een boterham te verdienen. Dat moet je als overheid niet willen en is makkelijk op te lossen met afhaalpunten bij de winkelingang."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.