Even een cadeautje kopen is er vanaf vandaag niet meer bij. En dat geldt ook voor een nieuwe panty onder je kerstjurk: 'niet-essentiële' winkels zijn dicht. Virginie, Zoë en Aileen uit België maakten het al twee keer mee.

Waar in Nederland de 'niet-essentiële' winkels nu voor het eerst dichtgaan, is dat in België al twee keer gebeurd. In het voorjaar gingen winkels daar 2 maanden dicht en vorige maand gebeurde dat nog eens. Op 1 december gingen ze weer open, onder strenge voorwaarden. Zo mogen mensen niet langer dan 30 minuten in winkels blijven.

Geen paniek

"Alles wat je nodig hebt, was eigenlijk wel te krijgen. Helemaal omdat de supermarkten wel open zijn", vertelt Virginie Schepers uit Gent de Nederlanders gerust. "Ik heb persoonlijk tijdens de lockdown nog veel kunnen werken en had weinig tijd om naar de winkels te gaan. Dus ik heb het wat minder ervaren dan anderen."

"In het begin merk je vooral dat je er nog geen besef van hebt dat de winkels dicht zijn, als je even snel iets nodig hebt", vertelt ze. "Maar alles wat ik wilde kopen, heb ik online gekocht en kunnen afhalen."

Nederlanders in Rotterdam deden gisteravond nog snel hun laatste kerstinkopen
Bron: ANP
Nederlanders in Rotterdam deden gisteravond nog snel hun laatste kerstinkopen

Caravan kopen even uitstellen

Toch werd Virginie wel gedwongen om langer na te denken over de aanschaf van een caravan. "Ik was erover aan het denken om die te kopen. Maar dat wil je natuurlijk zien van te voren. Dan denk je: heb ik het nu nodig? Nee. Dat geeft je tijd om na te denken voordat je iets koopt. En ik kan nu toch niet op reis natuurlijk." Virginie vindt de lockdown met de gesloten winkels eigenlijk vooral erg voor de ondernemers.

Ook Zoë van Vooren (24) uit Brussel vond het goed te doen. "Alleen voor haar- en verzorgingsproducten vond ik het wel verschrikkelijk. Het aanbod was ineens heel erg beperkt. Ik kon ineens alleen maar naar supermarkt om daar haar verzorgingsproducten te kopen, terwijl ik het normaal gesproken bij de kapper koop."

Leesboeken en legpuzzels

Van online bestellen maakte Zoë ook gebruik, maar echt ideaal vond ze dit niet. Ze bestelde leesboeken én legpuzzels. "Ik moest hier wel erg lang op wachten. Alles was namelijk vertraagd."

"Maar bij ons is het zo dat je naar Carrefour-supermarkten kan gaan. Dat is een supermarkt waar je ook allerlei andere random dingen kan kopen: tv's, wasmachines, noem maar op. Als de lader van mijn gsm kapot was, of ik inktpatronen voor mijn printer nodig had, ging ik gewoon naar zo'n grote supermarkt."

Zoë uit Brussel
Bron: eigen foto
Zoë uit Brussel

Langs de doe-het-zelf-winkel

"Ik dacht in het begin ook: 'O, nee!' Maar het valt echt mee", vertelt Aileen uit Gent. "Al heb je soms wel momenten dat je iets wil hebben en dat het niet kan. De tweede keer waren hier ook meer winkels open, zodat ik bijvoorbeeld nog wel een kerstboom kon kopen."

Maar toen ze wist dat de winkels voor de tweede keer dichtgingen, heeft ze wel wat extra's ingeslagen. "Ik ben toch nog even langs de doe-het-zelf-winkel gegaan zodat ik dingen in huis had." Als tip geeft ze Nederlanders meer om vooral niet paniekeren. "Het komt goed. Zolang je eten hebt valt het allemaal mee. En je kunt gewoon online shoppen." Tot slot geeft ze mee: "Het lastigste was om cadeautjes op tijd te bedenken en te bestellen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.