In België geldt sinds vandaag op markten, kermissen en in winkelstraten een mondkapjesplicht. In Nederland laait die discussie ook op. Belgische topviroloog Marc van Ranst vindt het dan ook onbegrijpelijk dat Nederlandse politici nu op vakantie zijn.

"Wanneer politici op dit moment op vakantie gaan, is dat een verkeerd signaal", zegt Van Ranst. "In de grootste gezondheidscrisis in 100 jaar is vakantie vieren niet aan de orde en dienen ze thuis te blijven." Marc van Ranst is viroloog en adviseert de Belgische regering op coronagebied.

'Het is maar een mondkapje'

In België is er de afgelopen week een forse stijging geweest in het aantal coronabesmettingen. Daarom is besloten de mondkapjesplicht uit te breiden. "Het is een logische evolutie wanneer we zien dat deze tweede golf in kracht toeneemt", zegt Van Ranst erover. "Daar moeten we iets tegenover stellen, en een mondkapjesplicht is dan een stap in de goede richting."

In Nederland stijgt het aantal coronabesmettingen eveneens, maar zijn mondkapjes nog niet verplicht. Volgens Van Ranst komt die plicht er hier ongetwijfeld ook. "Het vergt vijf minuten politieke moed om toch die beslissing te nemen. We vragen niet iedereen met een steen van 10 kilo om zijn nek rond te lopen, het is maar een mondkapje. Je moet het niet groter maken dan het is."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage met een verslag vanuit Genk, waar in de binnenstad een mondkapjesplicht is ingesteld, en een gesprek met Belgische topviroloog Marc van Ranst.