Spelen scholen nu wel of niet een grote rol in het verspreiden van corona? Er was maandenlang discussie over, maar de knoop is doorgehakt: alle scholen moeten dicht. Dat leidt tot frustratie: "Overhaast besluit, hopelijk wordt het teruggedraaid."

Volgens premier Mark Rutte loopt het aantal coronabesmettingen zo snel op dat er niets anders opzit dan ook de basisscholen opnieuw te sluiten. "Een ingrijpend besluit", zei hij gisteren tijdens zijn toespraak. "Voor docenten, leerlingen en ouders. Maar het is ook een onvermijdelijk besluit."

Terugdraaien

En een overhaast besluit, dat hopelijk zo snel mogelijk wordt teruggedraaid, zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy. Hij vindt dat de psychische en sociale schade die kinderen ondervinden door het thuiszitten te groot zijn om sluiting van de basisscholen te rechtvaardigen.

Illy hoopt dan ook dat de regering terugkomt op het besluit: "Voor de 1,4 miljoen basisschoolleerlingen zou het heel goed zijn als de regering zich realiseert dat dit een overhaaste beslissing is geweest. En dat de scholen na de kerstvakantie weer open kunnen."

Lees ook

Verbijsterd

De kinderarts zegt verbijsterd te zijn over deze stap van het kabinet. "Ik was enorm verrast. Ik begrijp dat de middelbare scholen een rol kunnen spelen bij het nemen van maatregelen, maar de basisscholen?"

Epidemiologen en virologen zijn het erover eens dat kinderen van basisschoolleeftijd nauwelijks bijdragen aan de verspreiding van COVID-19. Jonge kinderen lopen het virus minder vaak op, en als ze het wel krijgen worden ze minder ziek en geven ze het minder snel door. Het probleem wordt dan ook eerder gevormd door de ouders, die massaal op het schoolplein bij elkaar komen, en naar hun werk gaan terwijl de kinderen op school zitten.

Instrument om ouders thuis te houden

Illy vreest dat kinderen met deze maatregel als instrument worden gebruikt om ervoor te zorgen dat ouders zich beter aan de regels houden. Want dat naleving van de regels voor iedereen belangrijk is, daarover bestaat volgens hem geen twijfel.

"Het is essentieel dat alle mogelijkheden worden benut. De maatregelen die Rutte gisteren verkondigde, zijn grotendeels stappen die hard nodig waren. En als dat allemaal gedaan is, dan kun je zeker nadenken over middelbare scholen. Maar niet de basisscholen."

Lees ook

Kinderarts en OMT-lid Károly Illy twijfelt aan het nut van het sluiten van basisscholen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.