De scholen blijven sowieso tot 18 januari dicht. Mede door de zorgen over de besmettelijkheid van de nieuwe Britse coronavariant onder kinderen. In België werden ook bij de 'originele covid' kinderen al als even besmettelijk gezien.

Minister Slob maakt vandaag bekend dat de scholen niet eerder open zullen gaan. Het OMT wil ondertussen dat kinderen onder de 12 jaar ook getest worden. In België worden kinderen al langer 'serieus' genomen als verspreiders, zegt de Belgische viroloog Marc van Ranst. "Kinderen spelen een rol bij de verspreiding, net als andere leeftijdscategorieën."

Kinderen testen

In Bergschenhoek, bij Rotterdam, was een corona-uitbraak op een basisschool. Een 38-jarige lerares met corona is daar overleden. Ook is bekend dat 9 leerlingen en leerkrachten van de rooms-katholieke basisschool Willibrord in Bergschenhoek besmet zijn geraakt met de Britse variant van het coronavirus. Dat is vastgesteld door aanvullend onderzoek van het Erasmus MC en de GGD Rotterdam-Rijnmond

"We volgen dit in België ook met de nodige aandacht, maar uiteindelijk denk ik dat we al langer dan in Nederland basisschoolkinderen testen", zegt Van Ranst. "Ik denk dat wij er evenveel zorgen over maken als in Nederland, maar wij testen alleen al meer, zodat we beter zicht krijgen op verspreiding in de scholen. De scholen zijn er niet immuun voor en de schoolkinderen ook niet. Het valt niet mee, maar we kennen de omvang."

Lees ook

Mutaties

De coronamaatregelen in ons land verschillen ook met die van de Belgen. Bij ons houden kinderen tot 18 jaar geen afstand van elkaar en in België houden kinderen van 12 tot 18 jaar wel afstand. "Kinderen worden er minder ziek van en zijn geen motor van de verspreiding, maar spelen wel een rol." De scholen gaan daar na de vakantie weer open, omdat er in België minder druk is nu op de zorg, zegt Van Ranst.

Van Ranst zegt dat we nog meer varianten van het coronavirus gaan vinden. "Ook omdat we gaan vaccineren. Daarmee zetten we als het ware meer druk op het virus en zal het zich proberen te muteren. Het belangrijkste is dus om het te weten of het vaccin werkt tegen de mutaties."

De Vlaamse viroloog Marc van Ranst in EenVandaag over de besmettelijkheid van kinderen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.