De velden zijn verlaten, de kantine dicht en op een enkele jeugdtraining na wordt er niet gespeeld. Al 9 maanden ligt het amateurvoetbal stil. Ook bij Olympia'18 uit Boxmeer. Tot groot verdriet van spelers en bestuur: "We snakken naar een pot voetbal."

Hoewel het erop lijkt dat het amateurvoetbalseizoen dit jaar verloren is, wil voorzitter Fons Görts er niet aan. Al wordt het steeds moeilijker om de moed erin te houden. "Afgelopen zomer liepen de coronabesmettingen terug. Er kon weer meer. We hoopten op een nieuwe start. Helaas zat dat er niet in en ligt nog steeds alles stil."

Jeugdtoernooi

De amateurvoetbalclub uit Boxmeer hoopte in augustus het nieuwe seizoen te starten met een jeugdtoernooi. Dit was niet alleen op sportief en sociaal vlak een belangrijk toernooi, maar ook financieel. Görts: "Sinds de sluiting was vanzelfsprekend ook de kantine dicht en liepen we behoorlijk wat inkomsten mis. Met het toernooi wilden we dat een beetje opvangen."

Het ging uiteindelijk niet door, want landelijk liepen de coronabesmettingen weer op. "We hebben het afgeblazen, we durfden het niet aan."

Lees ook

Sociale aspect

Ook de spelers snakken naar heropening van het amateurvoetbal. De spelers van het eerste elftal hebben in geen tijden meer een wedstrijd gespeeld.

Linksbuiten Sam Luppes van het eerste elftal mist het sociale aspect van het voetbal. "We zijn een hecht team, normaal gesproken zien we elkaar 3 keer per week. Nu dat allemaal is weggevallen mis ik dat enorm."

Voetballer Luppes snakt naar voetbal bij zijn club
Bron: EenVandaag
Voetballer Sam Luppes snakt naar voetbal bij zijn club

Derby afgelast

In september zou de meest bepalende wedstrijd van het jaar worden gespeeld: de derby tussen Olympia'18 en Volharding uit Vierlingsbeek. Via een livestream kon de wedstrijd worden gevolgd.

"We waren er klaar voor. Hadden enorm veel zin in die wedstrijd", zegt Luppes. Maar een uur voor aanvang werd de wedstrijd afgelast. Een van de spelers van Volharding bleek positief getest op corona.

Streep door de rekening

"Dat was een streep door onze rekening. Na het jeugdtoernooi was dit het tweede evenement dat niet doorging", vertelt voorzitter Görts.

Een week later werd wederom een wedstrijd van het eerste afgelast wegens een coronageval. Luppes: "Ik dacht toen echt: stop er maar mee, want dit heeft geen zin. We hebben daarna nog twee wedstrijden gespeeld en toen ging alles weer op slot."

Lees ook

Rotjaar

Ook hoofdsponsor van Olympia'18 Maurice van Neerven hoopt op betere tijden. "Dit was een rotjaar." Hij moest de deuren van zijn sportwinkel met de afkondiging van de meest recente coronamaatregelen sluiten.

"Gelukkig loopt mijn webshop goed. Mijn winkel is een groot magazijn geworden. Maar het liefst heb je toch klanten in je zaak." Van Neerven blijft dan ook sponsoren. "Ik heb een blauw-wit hart." Görts is er blij om: "Dit is erg bemoedigend en tekent de club."

Voorzitter Görts hoopt dat de competitie in 2021 wordt hervat
Bron: EenVandaag
Voorzitter Görts hoopt dat de competitie in 2021 wordt hervat

Trainen in kleine groepjes

Hoe de spelers van Olympia'18 toch een beetje fit blijven, nu ze geen wedstrijden kunnen spelen? "Sinds het najaar trainen we eens per week op de dinsdagavond", vertelt Luppes. "Dat doen we in kleine groepjes van vier man. Leuk, maar ook een beetje doelloos, want er volgt geen wedstrijd."

Het plezier is verdwenen, merkt de voetballer. "Ik wil zo graag gewoon weer een wedstrijd voetballen. Ik snak naar de heropening van de competitie."

Lees ook

Amateurvoetbal hervatten

Of het amateurvoetbal dit seizoen nog wordt hervat? Fons Görts weet het niet. "We worden regelmatig bijgepraat door de KNVB en er zijn veel vragen over het lopende seizoen, maar er is nog niets over te zeggen. Iedereen kijkt uit naar de heropening. De club is veel meer dan voetbal. Het is ook een uitlaatklep en heeft een grote sociale component."

Er zijn nog wel trainingen voor de jongste jeugd, maar het is allemaal minimaal. "Ik hoop heel erg dat we begin 2021 eindelijk weer kunnen voetballen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.