Het is goed mogelijk dat Colombiaanse drugsbendes achter de inbraak in de Rotterdamse Kunsthal zitten. Dat zegt beveiligingsspecialist Ton Cremers. Cremers, voormalig hoofd van de beveiliging van het Rijksmuseum in Amsterdam, ziet overeenkomsten met andere kunstroven.

De kunstroof uit het Van Gogh museum in 2002 en de roof van "de schreeuw van Munch" uit het Munchmuseum in Oslo. In de weken hiervoor zouden grote partijen drugs zijn gevonden door politie en justitie. Enkele dagen voor de roof uit de Kunsthal vond de politie honderden kilo's cocaine verstopt tussen bananen in de haven van Antwerpen.

De partij was bedoeld voor Nederland.

De drugssmokkelaars stelen nu de kunst om, volgens Cremers, te kunne onderhandelen met de verzekeringsmaatschappijen over losgeld. Op die manier willen ze het verlies van hun mislukte drugsdeal compenseren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.