De beveiliging van Nederlandse musea is weinig verbeterd sinds de geruchtmakende schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam, vorig jaar. Dat zegt beveiligingsexpert Ton Cremers vanavond in EenVandaag. 'Het zou een wake-upcall moeten zijn, maar ik houd mijn hart vast.'

De gebrekkige beveiliging van de Kunsthal staat opnieuw internationaal in de schijnwerpers aan de start van het proces tegen de Roemeense bende achter de kunstroof.

Museumbeveiliger Ton Cremers van Museum Security Network volgde het politie-onderzoek en het strafproces vanuit Nederland de afgelopen maanden. Wat heeft de Kunsthal intussen gedaan om de zaken op orde te brengen? En welke lessen hebben andere musea getrokken?

Proces uitgesteld

Vandaag moesten in Boekarest de verdachten van de ‘schilderijenroof van de eeuw’ zich voor de rechter verantwoorden. Het proces is echter om procedurele redenen uitgesteld tot 10 september. Zes verdachten staan terecht voor de diefstal van zeven meesterwerken van onder andere Picasso en Matisse. Het was de grootste roof in decennia die de wereldpers haalde. De beveiliging van de Kunsthal faalde op veel punten, blijkt uit de processtukken. Welke lessen zijn er intussen geleerd?

De Roemeense bende kon kinderlijk eenvoudig en ongestoord toeslaan in de Rotterdamse kunstinstelling. In nog geen drie minuten tijd kwamen ze binnen, haalden de werken van de muur en liepen ongestoord weer naar buiten. In de uren na de roof ontstond er verwarring tussen de beveiliging van de Kunsthal en de politie, waardoor pas laat duidelijk werd dat het om een mega-roof ging. Het staat allemaal te lezen in het omvangrijke strafdossier. De advocaten van de verdachten proberen de matige beveiliging in het voordeel van hun clienten te gebruiken: gelegenheid maakt de dief pleit de verdediging.

Verbrand of verborgen?

Intussen is er commotie en onduidelijkheid ontstaan over het lot van de zeven gestolen schilderijen uit de vermaarde Triton-collectie. De aanklager in Roemenië gaat ervan uit dat ze grotendeels zijn vernietigd. Dat heeft de moeder van de hoofdverdachte, Olga Dugaru, verklaard. En onderzoek naar de asresten die bij haar zijn gevonden leveren bewijs dat ze van zeker vier doeken afkomstig zouden zijn. Maar volgens de advocaat van de hoofdverdachte zijn de schilderijen niet verbrand, stelde ze gisteren in EenVandaag. De verdachten zouden de schilderijen willen teruggeven in ruil voor een gunstiger behandeling door justitie.

EenVandaag reisde in het spoor van de dieven naar Roemenië. Bekijk die reportage bovenaan deze pagina terug.

Ton Cremers over beveiliging Nederlandse musea

Advocate: 'Schilderijen Kunsthalroof bestaan nog'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.