Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt dat hij teleurgesteld is dat de situatie bij de NVWA nog altijd niet verbeterd is. Dat zegt hij tegen EenVandaag. "Geschrokken van de beelden."

info

Het nieuws in het kort

  • Ruim 3 jaar geleden kwam al naar buiten dat dierenartsen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) worden tegengewerkt bij het optreden tegen misstanden.
  • RTL Nieuws onthulde in mei 2019 dat ernstig zieke en kreupele koeien naar slachthuizen in het noorden van het land werden vervoerd om daar geslacht te worden. Inspecteurs die wilden handhaven werd dat onmogelijk gemaakt. Daarop kondigde de toenmalig landbouwminister Carola Schouten een onderzoek aan. Dat onderzoek bevestigde een paar maanden later de berichtgeving.
  • EenVandaag heeft onderzocht of er inmiddels verbetering is, maar dat blijkt niet zo te zijn: nog altijd voelen inspecteurs en dierenartsen van de NVWA zich tegengewerkt en geïntimideerd door hun werkgever. Dat melden klokkenluiders.
  • Voor dit onderzoek sprak EenVandaag de afgelopen maanden met 14 medewerkers die bij de NVWA werken of de dienst recent hebben verlaten. Daarnaast kregen we toegang tot inspectierapporten, app-verkeer en foto's. Ook spraken we met 15 betrokkenen rondom de NVWA, onder wie onderzoekers, belangenorganisaties, Kamerleden en ambtenaren.

'Geschrokken'

Landbouwminister Adema heeft de beelden van EenVandaag bekeken en zegt dat hij daarvan schrikt. "Ik vind het teleurstellend te lezen dat zaken nog steeds niet verbeterd zouden zijn."

Dierenwelzijn moet voor iedereen die met dieren werkt of dieren verzorgt vanzelfsprekend zijn, benadrukt hij. "Dat is ook een wettelijke verplichting."

'Op korte termijn in gesprek'

De minister verwacht allereerst van de sector dat ze wet- en regelgeving naleeft, "laat ik dat duidelijk markeren."

"Ook verwacht en eis ik dat de NVWA hier toezicht op houdt. Ik weet dat er de afgelopen jaren flinke stappen zijn gezet door de NVWA, maar ik vind het ernstig om te moeten vernemen dat daar nog gebreken zitten", zegt hij. Hij belooft "op heel korte termijn met de NVWA in gesprek te gaan".

'Ontzettend naar'

Over wat NVWA-medewerkers meemaken zegt de minister: "Ik vind het verder ontzettend naar voor de mensen die zich niet gehoord voelen binnen de NVWA."

"Iedereen moet kunnen werken in een veilige omgeving. Daar hoort bij dat je je gesteund voelt en dat er naar je geluisterd wordt. Ik weet van de Inspecteur Generaal dat hier hard aan wordt gewerkt binnen de organisatie en dat die openstaat voor kritiek, maar deze signalen zijn voor mij opnieuw reden om hierover verder te praten."

Bekijk ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.