Er zijn zeven kunstwerken verdwenen uit de Kunsthal in Rotterdam. Het gaat om onder meer schilderijen van Monet en Picasso. De waarde van deze werken loopt in de miljoenen euro's.

'Het Lezende Meisje' van Henri Matisse hing op de lege plek op de foto bovenaan dit artikel. De hele lijst:

- Pablo Picasso: 'Tête d'Arlequin' (1971)

- Henri Matisse: 'La Liseuse en Blanc et Jaune' (1919)

- Claude Monet: 'Waterloo Bridge, London' (1901)

- Claude Monet: 'Charing Cross Bridge, London' (1901)

- Paul Gauguin: 'Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée' (1988)

- Meyer de Haan: 'Autoportrait' (circa 1889 - '91)

- Lucian Freud: 'Woman with Eyes Closed' (2002)

De politie heeft afbeeldingen van de doeken gepubliceerd.

De werken maken deel uit van een speciale tentoonstelling voor het twintigjarig bestaan van de Kunsthal. Die expositie bestaat uit ruim 150 werken van onder anderen Picasso, Mondriaan, Van Gogh en Monet uit de privécollectie van de Triton Foundation.

In EenVandaag het commentaar over de roof van Ton Cremers, de directeur Museum Security Network en twaalf jaar hoofd beveiliging geweest van Rijksmuseum en Michel van Rijn, in het verleden kunstrover en tegenwoordig schrijver en politie-adviseur. Kijk hier voor een portret van Van Rijn.

Volgens oud-directeur Wim van Krimpen van de Kunsthal vertegenwoordigen veel schilderijen uit die verzameling een waarde van 1 miljoen euro of meer. Voor dieven is het uiterst moeilijk om de werken op de markt te brengen, omdat ze zo bekend zijn, aldus Van Krimpen.

Op de website van het Parool staat een overzicht van opvallende kunstroven in Nederland de afgelopen decennia.

De huidige directeur van de Kunsthal, Emily Ansenk, noemde de kunstroof "heftig". Ze is vanuit het buitenland onderweg naar Rotterdam. De politie kreeg 's nachts van een beveiligingsbedrijf een melding van een inbraakalarm bij de Kunsthal aan de Westzeedijk. Toen de agenten ter plaatse waren, bleek een aantal kunstwerken te zijn verdwenen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.