In de Duitse stad München zijn meer dan 1.400 kunstwerken gevonden in een flat, waaronder  verloren gewaande stukken. Het gaat om werken van onder andere Renoir, Matisse, Chagall, Toulouse-Lautrec en Picasso met een geschatte waarde van honderden miljoenen euro’s.

De ontdekking werd al in 2012 gedaan, maar is tot nu toe stil gehouden. Het Duitse weekblad Focus onthulde de vondst dit weekend. Officieel is de ontdekking nog niet bevestigd. Vandaag geeft het OM in Duitsland een persconferentie over de kunstroof.

Het gaat om honderden werken die in de jaren voorgaand of tijdens de oorlog in beslag zijn genomen door de nazi's. De schilderijen werden gevonden in de flat van Cornelius Gurlitt, zoon van kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt. Deze verloor zijn baan als museumdirecteur in de oorlog, maar ging wel voor de nazi's de zogenoemde ontaarde kunst verkopen: werken die door de Duitsers waren afgewezen. Hij hield ook een deel in een eigen collectie. De gevonden werken werden na 1945 als verloren beschouwd. De politie kwam Cornelius Gurlitt op het spoor, toen hij bij een controle in een trein 9.000 euro in contanten bij zich had. Dit is niet strafbaar, maar de Duitse politie ging hem wel volgen en dit leidde naar de vondst van de werken in zijn flat.

In EenVandaag meer over deze spectaculaire vondst. En wie was de kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt? Een gesprek met kunsthistoricus en voormalig onderzoeker van het NIOD Gerard Aalders en Peter van den Brink, directeur van het Museum Suermondt-Ludwig in Aken. Dit museum mist een aantal stukken dat in beslag genomen werd.

update
clock 05-11-2013 13:40

Zoon kunsthandelaar bezit nog tweede huis

De vondst van een spectaculaire kunstverzameling in een woning in München kan nog een vervolg krijgen. De eigenaar van het huis, de zoon van kunstverzamelaar Hildebrand Gurlitt, bleek nog een tweede huis te bezitten in Salzburg. Dat huis is nog niet doorzocht. Duitsland heeft daartoe nog geen verzoek ingediend bij Oostenrijk, zei de officier van justitie in Salzburg.

De woning in Salzburg zou door niemand worden bewoond of verzorgd. Het zou al meer dan 40 jaar in het bezit van de familie Gurlitt zijn.

Nieuw werk Chagall

Ook is er nog onbekend werk van kunstenaars Marc Chagall en Otto Dix gevonden, bleek vandaag tijdens de persconferentie over de vondst van de schilderijen. (EenVandaag/ANP)

Tijdens de persconferentie werd beeld getoond van het onbekende werk van Chagall

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.