De zeven meesterwerken die vorig jaar door een Roemeense bende uit de Kunsthal werden geroofd, zijn waarschijnlijk allemaal vernietigd. De schilderijen van Monet, Matisse, Picasso en Gauguin kunnen als verloren worden beschouwd. Hoe groot is de schade?

In EenVandaag een overzicht en een interview met kunsthandelaar Willem Baars in zijn galerie in Amsterdam over de impact van de Kunsthalroof. Ook spreken we met Katja Lubina, kunstkenner en oud-medewerkster van Art Loss, een organisatie die gestolen kunst opspoort. Hoe erg is het verlies van de gestolen collectie?

‘Vernietigd’

Bij de roof, in oktober vorig jaar, verdwenen zeven schilderijen met een geschatte waarde van 18 miljoen van onder anderen Monet, Matisse, Picasso en Gauguin. Ze behoorden tot de vermaarde Triton-collectie van een Nederlandse verzamelaarsfamilie. Het spoor leidde naar een Roemeense bende die nu in Roemenie wordt berecht. Uit het justitie-onderzoek is gebleken dat de geroofde kunst is vernietigd, maakte justitie in Roemenie gisteren bekend. De Kunsthal heeft officieel nog geen bevestiging gehad, maar vreest dat ‘het laatste sprankje hoop is vervlogen’.

‘Kunstvandalen’

Volgens kunstverzamelaar Baars een tragisch bericht, maar moet de waarde van de verloren werken ook weer niet worden overdreven. “Het zijn gemiddelde werken van deze bekende meesters, niet hun hoogstandjes. Dit soort werken is goed vervangbaar en er komt natuurlijk ook steeds weer nieuwe insteressante kunst bij.” Hij noemt het wel een treurig fenomeen dat amateuristische kunstrovers het gemunt hebben op museumcollecties of het duurverzamelde bezit van verzamelaars, terwijl het verhandelen van de gestolen waar nauwelijks mogelijk is.

Nieuwe roof

In Belgie kampen ze intussen met een nieuwe grote kunstroof. In het Van Buuren Museum bij Brussel zijn schilderijen van de Nederlandse schilder Kees van Dongen en de Vlaamse schilders Brueghel de Jonge en Adriaan Brouwer gestolen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.