Waterbedrijf Vitens moest afgelopen maand in Twente veel meer drinkwater oppompen dan is toegestaan. Op piekmomenten zelfs 40 tot 50 procent meer. Om de drinkwatervoorziening in de toekomst te kunnen garanderen zijn er structurele maatregelen nodig.

Directeur Jelle Hannema van Vitens zag de cijfers van de afgelopen maand en schrok zich rot. "Het verbruik was enorm." Sterker nog: meer dan in vergunningen is afgesproken. "Normaal gesproken pompen we niet meer op dan er als neerslagoverschot in de bodem terecht is gekomen. Maar we konden nu niet anders, we moeten mensen toch hun water leveren", zegt Hannema. En dat klopt: het bedrijf heeft een zogenaamde leveringsplicht.

Lees ook

Beleid aanpassen

Dat model is niet meer houdbaar, vindt Vitens. Hoe het wel moet, weet droogte-expert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. "We moeten het beleid aanpassen. Daarbij moeten we keuzes maken. Welke gewassen willen we bijvoorbeeld verbouwen?"

Daarnaast noemt Wanders nog een andere mogelijkheid. "In de winter valt relatief veel water en dat moeten we gewoon gaan opslaan. Soms in de winter natte voeten accepteren, om in droge zomers genoeg water te hebben."

We moeten het beleid aanpassen en keuzes maken

Nieuwe mindset

Maar het belangrijkste vindt Wanders de manier waarop wij naar water kijken. "Onderzoek laat zien dat als mensen weinig water hebben, ze ook minder water gebruiken. We zijn in Nederland zo verwend met het zuiverste drinkwater dat altijd beschikbaar is, dat we er zelfs ons gazon mee sproeien."

Volgens de droogte-expert is dat helemaal nergens voor nodig. "Je kunt dat prima met regenwater doen, als je dat opvangt in een ton."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.