Er zijn 'nog wel wat mentale hobbels te nemen' voor we gezuiverd rioolwater gaan drinken, maar door de grote droogte van de afgelopen jaren zou het zo maar nodig kunnen zijn. Al zijn er ook nog andere toepassingen te bedenken.

Het is zonde, verspilling. Het gezuiverde rioolwater, afkomstig van plat gezegd je poep en pies, wordt nu nog direct op de rivieren geloosd en verdwijnt in zee. We zouden het moeten hergebruiken, vindt waterzuiveringsexpert Ferdinand Kiestra van Waterschap Aa en Maas. Voor landbouw en industrie bijvoorbeeld, maar desnoods ook als drinkwater. "Het is old school om te denken dat je nog water kunt verspillen."

Nieuwe oplossingen nodig

Droogte in Nederland is een betrekkelijk nieuw fenomeen waar we niet direct oplossingen voor hebben. Ook nu zitten we weer in een periode van grote droogte en het is waarschijnlijk niet de laatste keer. Gebieden met hoge zandgronden als de Veluwe of Brabant hebben een heel laag grondwaterpeil geërfd van vorige droge zomers.

En met die droogte wordt het onttrekken van grondwater aan de bodem in de toekomst taboe, vertelt Kiestra. "Anders komt het drinkwater in het geding. Het is zonde van het mooie water om daar een fabriekshal mee schoon te spuiten. Er zijn nieuwe oplossingen nodig."

Lees ook

Alternatieve waterbronnen

We moeten dus op zoek naar alternatieven. En dat gebeurt al. Met hier en daar wat lichte dwang, legt Kiestra uit. "In mijn provincie Brabant is voor de industrie al aangekondigd dat grootverbruikers van water naar alternatieve waterbronnen moeten zoeken, omdat grondwater op termijn niet meer voldoende is."

Water uit de rivieren halen kan, maar is niet genoeg, volgens Kiestra. "Alleen rivieren benutten kan ons niet helpen tegen de droogte. Dan komen de landerijen droog te staan. Als je met een miljoen mensen aan een rivier lurkt, raakt ie leeg."

2000 miljard liter rioolwater

De oplossing ligt wat Kiestra betreft voor de hand: rioolwater zou ons kunnen helpen. "We hebben in Nederland mooie waterinzamelingspunten en dat is de rioolwaterzuivering. Hier komt water uit douche, toilet, industriewater in terecht. Het gaat hier om zo'n 2000 miljard liter water dat aankomt op centrale punten in ons land."

Met dat gezuiverde water wordt vooralsnog helemaal niks gedaan. "Praktijk is nu nog dat de rioolzuiveraars hun water altijd de rivieren in laten stromen", vertelt Kiestra. "Voor landbouw en de dieren en het vullen van de beken is dat goed. Maar er is veel overtollig water dat naar de zee terugvloeit en dus verspild wordt. Dat gezuiverde rioolwater kan naar landbouw en industrie."

Lees ook

Rioolwater in de Efteling

Kiestra is zelf nauw betrokken bij De Waterfabriek, waar een groep deskundigen van waterschappen en drinkwaterbedrijven oplossingen voor waterschaarste zoeken. Ze halen grondstoffen uit rioolwater en zoeken naar mogelijkheden om water te hergebruiken voor landbouw en industrie.

In Terneuzen wordt overtollig rioolwater bijvoorbeeld al jaren gebruikt voor Dow Benelux. In het oosten van het land wordt dat water al gebruikt voor aardoliewinning. Ook in Delfland gaat glastuinbouw op termijn gezuiverd rioolwater gebruiken. En een deel van het water van de Efteling komt ook al jaren uit de rioolwaterzuivering, wat net weer even een andere kijk geeft op de wildwaterbaan.

Mentale hobbels voor drinken rioolwater

Een volgende, bijna logische stap, is de inzet van rioolwater als drinkwater. In Singapore, het Midden-Oosten en Australië zijn ze al zover. "Ze moeten daar wel, er is schaarste", zegt Kiestra.

Nederland is nog niet zover. "Er zijn nog wat mentale hobbels", legt Kiestra uit. "Daar gaan de drinkwaterbedrijven vóór liggen, want schoon drinkwater is een prestigepunt in Nederland." Toch ziet hij het er uiteindelijk wel van komen. "Als de nood hoger wordt dan nu, sluit ik het niet uit."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.