We moeten zuiniger zijn met ons drinkwater. Dat zegt het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, dat de afgelopen weken meer grondwater oppompte dan is toegestaan. Maar wat kunnen we zelf doen om water te besparen?

Door het warme weer moest Vitens in Twente ongeveer 10 procent meer water leveren dan in de provinciale vergunning is afgesproken. Het bedrijf komt daardoor klem te zitten, laat het weten aan Trouw. Er is namelijk een leverplicht aan hun klanten. Vitens adviseert, net als alle andere waterbedrijven van Nederland, om op warme dagen zuiniger om te gaan met water. Met deze praktische tips moet iedereen dat kunnen.

Lees ook

Douche korter en vermijd het spitsuur

Op warme zomerdagen verbruiken we gemiddeld 150 liter per persoon, meldt Vitens. Dat is 30 liter meer dan op een andere dag. Een paar liter daarvan is om te drinken, wat met het warme weer erg verstandig is, maar het waterverbruik kan volgens het bedrijf 'op andere vlakken wel wat minder'. Een minuutje korter douchen helpt bijvoorbeeld al zo'n 2200 liter per jaar.

Hergebruik

Ook wordt geadviseerd om water te hergebruiken. Aan het eind van de dag kan het water uit je zwembadje bijvoorbeeld gebruikt worden om de tuin te sproeien. Doe dat wel pas na 22 uur, want anders verdampt het water te snel en kan het niet in de grond trekken.

Geen water gebruiken tijdens 'de spits'

Ook moet je volgens het bedrijf proberen tijdens de 'waterspitsuren' ('s ochtends tussen 7 en 9 uur, en 's avonds tussen 18 en 22 uur) om niet essentieel watergebruik te vermijden, bijvoorbeeld door de wasmachine en vaatwasser even uit te laten. Doe je dat niet, dan kan de waterdruk wegvallen, waardoor je het water inefficiënt gaat gebruiken.

Ontkoppel je regenpijp

Het conserveren van drinkwater helpt, maar volgens hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht kunnen consumenten ook helpen met het aanvullen van het grondwater, door hun regenpijp los te koppelen van het riool. "Er valt heel veel regenwater op onze daken. Als je die regen laat infiltreren in de tuin dan komt dat direct in het grondwater terecht." Volgens Wanders is dat beter dan het water via het riool naar de waterzuivering te laten stromen.

info

Andere tips om water te besparen

  1. Bewaar regenwater in een regenton
  2. Gebruik de spoelonderbreker op het toilet
  3. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen
  4. Vervang lekkende kranen
  5. Gebruik een waterbesparende douchekop
  6. Was je auto in de wasstraat

Lees ook