Het almachtige Facebook krijgt klap na klap na de onthullingen over datamisbruik door onder andere het bedrijf Cambridge Analytica. Dat bedrijf wist gegevens van ruim 87 voornamelijk Amerikanen in handen te krijgen. Vermoedelijk ook de gegevens van 90.000 Nederlanders. Eerder kwam Facebook onder vuur te liggen vanwege Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen via het platform. En langzaam maar zeker worden ook de gebruikers wakker van Facebook.

Persoonlijke informatie gelekt naar Cambridge Analytica?

De gegevens van ruim 87 miljoen gebruikers, met name uit de Verenigde Staten, zijn door het Britse databedrijf binnengehaald. De boosdoener is de app 'This is Your Digital Life'. Gebruikers konden binnen deze app een persoonlijkheidstest doen, maar de test las niet alleen de data van de gebruikers die de test deden, maar ook dat van alle Facebook-vrienden.

Check of jouw gegevens gelekt zijn

Een onderzoeker verkocht vervolgens de gegevens aan Cambridge Analytica. Het databedrijf maakte er vervolgens kiezersprofielen mee en die zijn onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Op deze Facebook-pagina, onder het kopje 'Is mijn informatie gedeeld?' kun je checken of jouw gegevens, zonder dat je het weet, naar Cambridge Analytica zijn gelekt.

Byebye Facebook

Afgelopen zondag riep programmamaker Arjen Lubach op tot het opzeggen van je Facebook-account. Hij maakte hiervoor, op Facebook, het evenement ByeByeFacebook aan. Het idee is om aanstaande woensdag massaal afscheid te nemen van het geliefde sociale netwerk. Inmiddels geven al 25.000 gebruikers aan hun account te willen opzeggen, nog eens tienduizenden zouden het overwegen.

Lees ook:

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg gaat keer op keer door het stof in een poging zijn netwerk te redden. Vandaag en morgen moet hij uitleg geven aan het Amerikaanse Congres over politieke manipulatie, het uitlekken van gegevens van tientallen miljoenen gebruikers en sowieso de houding ten opzichte van privacy van het miljardenbedrijf. Facebook verdient miljarden met advertenties die ze afstemmen op hun gebruikers. Zelfs gegevens van mensen die niet op Facebook zitten, komen via derden toch bij Facebook terecht. Gebruikers kunnen sinds kort opvragen wat Facebook allemaal van ze opgeslagen heeft.

Kijk en lees ook:

Het blijkt dat Facebook alles, maar dan ook alles bewaart. Zo worden video’s die je klaar hebt staan om te posten, maar uiteindelijk niet gepost hebt, gewoon bewaard. Hetzelfde geldt voor teksten die je wilde tikken maar verwijderde, ook deze zijn terug te vinden. Gebruikers schrikken vaak als ze zien hoe compleet het beeld is dat het sociale netwerk van je heeft.