Gaan Nederlanders woensdagavond 11 april om 20 uur massaal van Facebook af? Als het aan Arjen Lubach ligt wel. In zijn programma Zondag Met Lubach deed hij een oproep aan iedereen om Facebook definitief te verwijderen. Reden daarvoor is de recente reeks schandalen waaruit blijkt dat Facebook het niet zo nauw neemt met de privacy van hun gebruikers.

Lubach liet nog andere voorbeelden zien waaruit blijkt hoeveel Facebook van je weet. Wat hem betreft is het dan ook tijd om van het sociale mediaplatform te vertrekken.

'Bye Bye Facebook'-evenement

Speciaal voor de gelegenheid heeft hij, hoe ironisch, een Facebook-evenement aangemaakt. Op woensdagavond 11 april, om 20 uur hoopt hij dat zoveel mogelijk mensen tegelijk hun account deleten. Lubach zal zelf de eerste zijn die dat echt doet, zo belooft hij, om te laten zien dat hij geen grap maakt. Het aantal deelnemers dat zegt deel te nemen aan het event staat al boven de 10.000, en maar liefst 24.000 Nederlanders geven aan 'geïnteresseerd' te zijn.

Facebook verkeert in zwaar weer nadat het schandaal rondom Cambridge Analytica naar buiten kwam. Facebook deelde gegevens van miljoenen gebruikers met dat bedrijf, die deze vervolgens gebruikte voor bijvoorbeeld het beïnvloeden van verkiezingen.

Berichten van Messenger worden gescand

Het nieuws over Cambridge Analytica zorgde voor nóg meer aandacht rondom wat Facebook allemaal van je weet én deelt. Een van de laatste onthullingen is dat het bedrijf ook alle teksten, foto’s en video’s scant die mensen naar elkaar sturen via Messenger. Ze zeggen dit te doen om er zeker van te zijn dat deze voldoen aan de inhoudsregels die het sociale netwerk hanteert. Als de berichten niet voldoen, worden de boodschappen geblokkeerd.

Kijk & lees ook

Facebook bevestigde dit nieuws na een interview met CEO Mark Zuckerberg, dat vragen opriep over de privacy van het Messenger. Zuckerberg gaf in dat interview toe dat hij een telefoontje had gekregen over etnische zuiveringen in Myanmar. Facebook had mensen gedetecteerd die via de Messenger-app probeerden om sensationele beelden te versturen. "In zo’n geval detecteert ons systeem wat er gaande is en verhinderen we dat die boodschappen worden verstuurd", aldus de topman in het interview.

Mensen die dit interview zagen maakten zich ongerust om hun privacy: leest Facebook dus al onze Messenger-berichten die we privé naar elkaar sturen mee? Het bedrijf zegt nu dat onze gesprekken privé blijven, maar dat ze wel 'gescand' worden via automatische systemen om misbruik te voorkomen.