Facebook onderzoekt of het betaalde abonnementen kan invoeren. Dat schrijft persbureau Bloomberg. Betalende gebruikers zouden dan geen advertenties meer te zien krijgen. Aanleiding is de ophef over misbruik van privégegevens van tientallen miljoenen gebruikers door Cambridge Analytica. Die gebruikers zouden vervolgens zijn bestookt met politieke advertenties om hen te beïnvloeden.

Facebook heeft al eerder onderzoek gedaan naar een betaalde versie. Dat liep toen op niets uit, maar de ophef rond het bedrijf nu zou het initiatief nieuw leven hebben ingeblazen.

'Gratis Facebook blijft bestaan'

Topman en oprichter Mark Zuckerberg en zijn collega Sheryl Sandberg, die als operationeel directeur de dagelijkse leiding heeft, hebben de deur naar een betaald Facebook tot nu toe op een kier gelaten. Ze zeiden dat advertenties ervoor zorgen dat iedereen op Facebook kan, ongeacht inkomen, maar sloten abonnementen niet expliciet uit. De gratis versie met advertenties zou wel gewoon blijven bestaan. Hoeveel betalende gebruikers zouden moeten neerleggen voor een abonnement is nog niet bekend.

Mocht betalen voor Facebook, of op de gratis versie blijven, je niet langer aanspreken, dan heb je altijd nog een andere optie. Sinds enige tijd is het oude, vertrouwde Hyves weer online:

Luister & lees meer:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.