Het data-analysebedrijf Cambridge Analytica zou miljoenen Facebookprofielen hebben gebruikt voor politieke campagnes en het beïnvloeden van verkiezingen. De woede daarover richt zich nu vooral op Facebook, want de social media-gigant gaf bedrijven jarenlang toegang tot onze gegevens. Facebook is na alle ophef inmiddels veel minder waard op de Amerikaanse beurs.

Naast de beurskeldering, verwijderen veel mensen hun account. Baas Mark Zuckerberg wordt gevraagd zich te verantwoorden, maar top op heden zwijgt hij. Het hoofd beveiliging van Facebook is wel opgestapt.

De dubieuze methodes van Cambridge Analytica

Hoewel Facebook veel klappen vangt, worden de pijlen inmiddels ook gericht op Cambridge Analytica zelf. Want het data-analysebedrijf hield er dubieuze methodes op na. Zo worden zij beschuldigd van het chanteren van politici, en het inzetten van spionnen en prostituees om verkiezingen te beiïnvloeden. Cambridge Analytica ontkent alles. Zij zeggen dat ze enkel potentiële klanten online testen op integriteit. 

Het Zwitserse blad Das Magazin was eind 2016 de eerste die Cambridge Analytica koppelde aan de overwinning van Trump en het Brexit-referendum. In 2015 kwam het bedrijf al in het nieuws toen presidentskandidaat Ted Cruz hen had ingeschakeld. De klokkenluider die dit verhaal nu bekend maakt, heeft vandaag gezegd dat het bedrijf in 2014 ook al druk was met het testen van slogans van Donald Trump.

Bescherm jezelf 

De methodes van het data-analysebdrijf zijn dus gebaseerd op Big Data, zoals bijvoorbeeld van Facebook. Die data kunnen dus ook worden gebruikt om ons te misleiden. Maar hoe bescherm je jezelf tegen dit soort gegevensmisbruik? 

  • Let op welke apps je gebruikt waarvoor je met je Facebookaccount moet inloggen. 
  • Gebruik een advertentie blocker. 
  • Kijk goed naar je veiligheidsinstellingen.
  • Je kunt ook opzoeken welke informatie Facebook precies van je heeft opgeslagen.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.