Duizenden documenten worden de komende maanden verspreid via de twitteraccount '@Hindsightfiles' waaruit blijkt hoe het bedrijf Cambridge Analytica via desinformatie en fake news probeerde grote kiezersgroepen te beïnvloeden in hun stemgedrag.

Oud-medewerkster Brittany Kaiser plaatst die documenten online. Tot nu toe stond het Cambridge Analytica vooral bekend als bedrijf dat Donald Trump ten dele aan zijn verkiezingsoverwinning hielp, en daarnaast ook bijdroeg aan de Leave-campagne rondom de Brexit in Groot-Britannië. Maar in de Netflix-documentaire The Great Hack werd al duidelijk dat er op grotere schaal ook in meerdere landen doelgericht via sociale media kiezers werden beïnvloed door het bedrijf dat door diverse politici en geldschieters werd ingehuurd.

'We zagen al dat er meer aan zat te komen'

En nu worden documenten geopenbaard die inzicht bieden in die manipulatie van het Amerikaanse bedrijf dat inmiddels is opgedoekt. "Global manipulation is out of control", kopte de Britse krant The Guardian al.

Communicatiestrateeg Kaj Leers, auteur van het boek 'Megafoonpolitiek, hoe politieke partijen ons proberen te beïnvloeden' is niet verbaasd. "We zagen dit al in de documentaire, dat er meer zat aan te komen. En er zijn meer bedrijven mee bezig dan alleen Cambridge Analytica."

The Great Hack trailer

Wel bezorgd

Niet verbaasd betekent echter niet dat Leers niet bezorgd is, want die desinformatie leidt ook daadwerkelijk tot ander stemgedrag. "In Duitsland is er nu onderzoek gedaan dat voor het eerst echt aantoont dat stemgedrag wel degelijk beïnvloed wordt door desinformatie."

Of er ook documenten van Cambridge Analytica over Nederland verschijnen, dat is tot op heden niet duidelijk.

Communicatiestrateeg Kaj Leers over Camebridge Analytica

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.