Data-analysebedrijf Cambridge Analytica zou miljoenen Facebookprofielen hebben gebruikt voor politieke campagnes en het beïnvloeden van onder meer de Amerikaanse verkiezingen. Facebook ligt hierdoor onder vuur omdat zij bedrijven jarenlang toegang gaven tot profielgegevens. Iedereen wachtte op een reactie van baas Mark Zuckerberg.

Dagen liet Mark Zuckerberg niks van zich horen, tot woede van de aandeelhouders. De social media-gigant biedt dan eindelijk zijn excuses aan bij CNN. “Dit was een grote schending van vertrouwen en het spijt me dat het is gebeurd", zei Zuckerberg.

In bericht op Facebook geeft Zuckerberg de fouten van zijn bedrijf toe. “We hebben de verantwoordelijkheid om je data te beschermen. Als wij dat niet kunnen, verdienen het niet om jou als gebruiker te hebben. We doen er alles aan om te onderzoeken wat er is gebeurd en om dit in de toekomst te voorkomen.”

KIJK & LEES OOK

In 2009 zei Zuckerberg nog in een Interview met BBC dat dit nooit zou gebeuren. Helaas bleek niets minder waar. Door het schandaal is Facebook in twee dagen tijd al $ 50 miljard minder waard op de Amerikaanse beurs. Aandeelhouders willen het bedrijf dan ook voor de rechter slepen.

Facebook-gebruikers verwijderen massaal account

De druk op de multimiljardair is enorm. Verschillende landen hebben maatregelen aangekondigd. Zo wil Duitsland opheldering van Facebook. En het ministerie van Israël is een onderzoek gestart. En tegelijkertijd verwijderen Facebook-gebruikers massaal hun account.

Saillant detail is dat Donald Trump lijkt  toe te geven dat hij inderdaad gebruik heeft gemaakt van dit soort diensten. ‘Tijdens de campagne zeiden ze dat ik niet genoeg besteedde aan sociale media. Nou dat zeggen ze nu niet meer’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.