Vooral vrachtwagenchauffeurs betalen recordprijzen voor diesel. Nog nooit eerder was de dieselprijs zoveel hoger dan de benzineprijs. Wat maakt mij dat uit, kun je denken. Maar ook deze prijsstijging raakt jou als consument uiteindelijk.

Nederland en Europa kampen al maanden met een aanhoudende inflatie en nu komen daar de hogere dieselprijzen nog eens harder overheen.

Dieselclausule

Transportbedrijven betalen de dieselprijs aan de pomp, maar hebben daar zelf niet zo veel last van. "De transportsector merkt natuurlijk direct die hogere prijzen, maar de meeste vrachtwagenchauffeurs werken met een dieselclausule", vertelt Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland.

"Dat betekent dat ze zowel alle duurdere als alle goedkopere olieprijzen moeten doorberekenen aan hun opdrachtgever. Zelf merken de meeste bedrijven het dus niet, de klant van het transportbedrijf moet voornamelijk meer betalen."

Bekijk ook

Schaarste

De hogere prijs wordt deels door schaarste gestimuleerd, dat heeft ook te maken met de sancties die Europa aan Rusland heeft opgelegd. "Die gaan natuurlijk eind van het jaar in, dan gebruiken wij geen Russische olie meer", vertelt Post van Transport en Logistiek Nederland.

Nederland lijkt daar nog niet erg op voorbereid. "Het wordt spannend. 40/50 procent van de olie die in Nederland wordt gebruikt, komt uit Rusland. We wachten nog op het Ministerie van Economische Zaken om te kijken wat de gevolgen zijn."

Bekijk ook

Consument betaalt

De hogere prijzen komen uiteindelijk bij de consument terecht, omdat het wordt doorberekend op producten die je koopt. Paul van Selms van United Consumers maakt zich daar zorgen over. "De consument kan het allemaal niet dragen. De hogere energiekosten, de prijs aan de pomp, en dan komt nu doorbrekend vanuit de transportsector daar ook nog een hogere prijs bij voor wat de consument wil kopen. Dat wakkert de inflatie alleen maar verder aan."

"De mensen voelen de hogere prijzen absoluut al. Er zijn andere kosten die ze meer voelen, maar deze hogere prijzen verhogen alleen maar de inflatie."

Deze gevolgen heeft de zwakke euro voor jou

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.