"Ik heb mijn leven lang VVD gestemd, maar ik voel me er niet meer thuis. Ik vind dat de partij linkser is geworden en neig nu meer naar Forum voor Democratie", zegt Patricia.

En Patricia is niet de enige die kritiek heeft op de koers van de VVD. Uit onderzoek onder leden van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat een groot deel van de achterban van de VVD de partij te links vindt geworden als het gaat om het klimaat. Daarnaast ziet de helft van de VVD-kiezers hun partij liever met Forum voor Democratie dan met GroenLinks samenwerken als het gaat om klimaat. Waarom is er zoveel gemor over de koers van de partij? We leggen het voor aan VVD'ers Patricia, Ab en Kees van het EenVandaag Opiniepanel.

Lees ook

'De VVD is 'verlinkst'

Patricia vindt dat de VVD is doorgeslagen. "De ambities op het gebied van klimaat zijn hoog, te hoog als je het mij vraagt. Het gaat allemaal over het isoleren van woningen, maar ik denk dat het verduurzamen niet lukt in de tijd die ervoor staat. Het moet allemaal te snel."

Patricia schuift van de VVD naar Forum voor Democratie. "De VVD doet teveel water bij de wijn als het om het milieu gaat. Ik deel daarom de mening van Forum, die vinden de klimaatdoelen te duur en niet uitvoerbaar. We zijn een klein en dichtbevolkt land. Denk je echt dat als wij van het gas afgaan er iets verandert in de wereld? En een heffing op vliegtickets? Dat helpt toch niets?"

Patricia
Bron: EenVandaag
"Ik voel me niet meer thuis bij de VVD", zegt Patricia.

CO2-heffing

Het kabinet wil grote bedrijven een CO2-belasting laten betalen over een deel van hun broeikasgasuitstoot. Ab van der Torre uit Rotterdam: "Het oogt beter als bedrijven wat meer betalen.Maar als grote bedrijven meer kosten krijgen, wordt dat toch aan ons doorberekend. Het beste zou zijn om Europees op te treden op dit gebied. "

Volgens VVD stemmer Kees de Gruiter uit Rotterdam is een CO2-heffing per bedrijf prima. "We moeten schone energie ontwikkelen. De heffing moet zo hoog zijn dat bedrijven echt schoner gaan werken. We hebben nog tijd tot 2030. Ik geloof echt in geothermie, want daar is veel van beschikbaar."

Kees
Bron: EenVandaag
"We moeten schone energie ontwikkelen", vindt Kees.

Sterke middenklasse en elektrische auto's

Kees de Gruiter is VVD'er in hart en nieren en vindt dat de rechtsstaat het meest gebaat is bij een sterke middenklasse. "De VVD is de enige partij die pal blijft staan voor deze groep. Het liberale spreekt mij aan, maar de VVD heeft wel iets teveel aandacht voor de grote bedrijven." Toch blijft Kees de VVD trouw.

Ab maakt zich vooral druk om de subsidie die gaat naar elektrische auto's. "Mensen die een elektrische auto kunnen aanschaffen hebben geld. Ik krijg niets. Daarnaast zijn er nog geen tweedehandse elektrische auto's op de markt. Tegelijkertijd wordt de motorrijtuigenbelasting verhoogd. Dat is niet eerlijk vind ik."

TV reportage