Zowel FVD als GroenLinks lijkt genoeg zetels in de Eerste Kamer te krijgen om het kabinet aan een meerderheid te helpen. VVD zit hierdoor in een spagaat: buigt het naar links of naar rechts? We legden het voor aan VVD-kiezers uit het Opiniepanel.

De helft van de VVD-kiezers bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen (49 procent) ziet hun partij liever met Forum voor Democratie samenwerken als het gaat om klimaat dan met GroenLinks. Vier op de tien (38 procent) VVD-kiezers gaan liever met GroenLinks in zee. Dat blijkt uit het onderzoek van EenVandaag.

'Drammen is links populisme'

VVD-kiezers hekelen het tempo waarin GroenLinks de klimaatplannen wil doorvoeren. Een panellid daarover: "Ik ben niet kapot van Forum voor Democratie, maar drammen zoals GroenLinks doet vind ik links populisme." En een ander: "GroenLinks is mij te extreem aan het worden op klimaat en dringt haar idealen op aan de bevolking. Het is haar weg of geen weg."

Bij kiezers die in 2017 op de VVD stemden, is de weerstand tegen een samenwerking met GroenLinks nog groter. 60 procent van deze groep verkiest een samenwerking met Forum voor Democratie boven GroenLinks. Een deel van deze groep is inmiddels overgestapt naar de partij van Thierry Baudet.

Lees ook

VVD te links op klimaat

Ook al hebben zij recent op de VVD gestemd, 38 procent van de huidige VVD-kiezers vindt de klimaatkoers van hun partij te links voor hun partij. Het grootste deel (48 procent) vindt dat de VVD wel de juiste koers op klimaat volgt.

Van de VVD-achterban uit 2017 zijn wel de meesten (49 procent) van mening dat de VVD een te links klimaatbeleid voert. Eenderde vindt dat de VVD-koers precies goed is.

'Zoveelste klimaatdraai van de VVD is de druppel'

De VVD verloor een fors deel van haar kiezers uit 2017 bij de Statenverkiezingen aan Forum voor Democratie. Uit het onderzoek blijkt dat klimaat een grote rol speelde bij deze overstap. 82 procent van de overgestapte VVD-kiezers zegt in het onderzoek dat klimaatbeleid van invloed op hun stem is geweest.

Een overgelopen VVD-kiezer: "De burgers worden niet eerlijk voorgelicht over de kosten van al die plannen, en die kosten zijn ook niet te berekenen." En een ander zegt stellig: "De zoveelste klimaatdraai van de VVD is de druppel die de emmer doet overlopen. De 1000 euro, geen geld meer naar de Grieken, de dividendbelasting: ik heb het gehad."

Lees ook

Wat wil de VVD-kiezer?

Een kabinetsval op klimaat, dat gaat veel kiezers te ver. 57 procent vindt niet dat de VVD het kabinet moet laten vallen als andere coalitiepartijen maatregelen te snel willen doorvoeren. Wat willen ze dan wél van hun partij? Een gematigde klimaatkoers, zeggen veel van hen, waarbij Nederland verstandig klimaatbeleid voert maar niet voorop wil lopen.

Een VVD-kiezer schrijft: "Een wat groenere koers zou ik toejuichen. Maar wij hoeven niet roomser dan de paus te zijn, want dat is behalve onbetaalbaar ook niet realistisch." Een andere kiezer vat samen: "De VVD moet terug naar z'n roots. Daarin heeft klimaat een plek, want de VVD is voor een beter Nederland. Maar wel in de juiste proporties, waarbij de portemonnee van de burger voorop staat."

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 29.130 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Daarvan waren 4.056 VVD-kiezer bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, 2.329 VVD-kiezer bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 en 417 VVD-leden. Het onderzoek vond plaats van 2 tot en met 5 april 2019. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek.