Vliegveld Maastricht mag groeien, maar moet dan wel aan de slag om de overlast te verhinderen. Dat is het advies van oud-staatssecretaris Pieter van Geel. Hij onderzocht in opdracht van de provincie Limburg de toekomst van 'Schiphol aan de Maas'.

Vliegveld Maastricht Aachen Airport leidt al jaren een zieltogend bestaan en staat op een kantelpunt. Elk jaar moeten er miljoenen euro's bij om het rendabel te houden. Nu is er een investering van 35 miljoen euro nodig om de start- en landingsbaan een forse opknapbeurt te geven. Maar de overlast is groot. De provincie lijkt koste wat kost vast te willen houden aan dit vliegveld, tot woede van veel omwonenden. Provincie én omwonenden lieten een onderzoek uitvoeren naar de toekomst.

Gemeenschapsgeld 'in een bodemloze put'

Als het aan veel omwonenden ligt gaat vliegveld Maastricht dicht, of in ieder geval op kleine schaal verder. Al jaren storen ze zich aan het feit dat er gemeenschapsgeld gestoken wordt in wat zij zien als een bodemloze put waar ze erg heel veel last van hebben.

Om te kijken wat de beste optie voor de toekomst is, probeerden ze de provincie te bewegen om een maatschappelijke kosten-batenanalyse van het vliegveld te maken. Nadat die weigerde, betaalden ze het zelf.

Sluiten het beste

Alles werd tegen elkaar afgewogen, de exploitatie van het vliegveld zelf, de effecten op de welvaart, de milieu-effecten, het effect op het toerisme in Limburg en de huizenprijzen.

Conclusie? De kans dat het vliegveld ooit blijvend winst oplevert is klein, zeker in zijn huidige omvang niet. Verkleinen of sluiten, dat zou kostentechnisch het beste zijn.

Lees ook

Advies Pieter van Geel

De provincie Limburg gaf oud-staatsecretaris Pieter van Geel vorig jaar opdracht om tot een oplossing te komen. Dinsdag bracht hij zijn advies naar buiten.

Het vliegveld kan volgens hem groeien, maar beperken van de overlast moet volgens hem leidend zijn. "Dit vliegveld is echt uniek in zijn soort, het ligt vlak tegen twee woonkernen aan. Eigenlijk zie je dat bijna nergens in Europa", zo stelt hij.

Maatregelen

Dat betekent ook dat een eventuele groei alleen maar kan als die omwonenden meer ontlast worden. Er mag wat hem betreft niet meer gevlogen worden tussen 11 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends.

Ook moet er een omgevingsfonds komen om omwonenden die teveel overlast hebben te helpen met het isoleren van de huizen of in het uiterste geval zelfs uitkopen van de woningen.

Lees ook

Druppel op de gloeiende plaat

Het aantal ernstig gehinderden zou moeten dalen van 5600 in 2019 naar 5250 nu, een daling van 6 procent. Fervent tegenstander Lou Wanten vindt dit op z'n zachtst gezegd een weinig ambitieuze doelstelling.

"Men zou wat mij betreft echt de helft van de overlast moeten wegnemen. We hebben het hier over een vliegveld in een woonwijk. De pannen vliegen er hier dikwijls het dak af. 6 procent minder overlast in bijna 10 jaar is een druppel op de gloeiende plaat. Er moeten stevigere keuzes gemaakt worden." Het is nu aan de provincie Limburg om te kijken of het advies van Pieter van Geel wordt overgenomen.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.