2013 wordt een spannend jaar voor de Nederlandse luchtmacht en voor de Nederlandse politiek. De reden: er moet een besluit worden genomen over welk nieuw gevechtsvliegtuig de verouderde F-16 gaat vervangen. 

Voor de luchtmacht is de Amerikaanse F-35 (Joint Strike Fighter) al jaren de gedroomde kandidaat: een volledig nieuw ontworpen straaljager die alle andere concurrenten ver achter zich moet laten. Maar het JSF-project loopt alles behalve soepel. De kosten rijzen de pan uit, er zijn talloze technische problemen en de prestaties van het vliegtuig vallen tegen. 

 

Ondertussen is er in Den Haag sprake van een politieke patstelling. Regeringspartij VVD wil vasthouden aan het JSF-project maar coalitiegenoot PvdA is tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter, vanwege de hoge kosten. Ondertussen ruiken de concurrenten bloed en lopen lobbyisten van de Saab Gripen NG en de F-18 Super Hornet  ineens weer de deur plat op het Binnenhof.

 

Het vormt een politiek probleem, waarvoor de oplossing nog niet is gevonden. 

Eind van dit jaar moet een besluit worden genomen. Als basis voor die keuze wordt er nu door het ministerie van Defensie, samen andere ministeries, een nieuwe visie op de Krijgsmacht ontwikkeld. Op basis van die ambitie zal er een keuze worden gemaakt. Vanavond in EenVandaag een reportage over het veranderde speelveld voor de vervanging van de F-16 in het jaar van de beslissing.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.