Twee squadrons JSF’s, dat is de toekomst van de Nederlandse luchtmacht nu blijkt dat er na lange politieke onzekerheid de keuze voor de F-35 aanstaande lijkt. Het kabinet praat vrijdag over de Joint Strike Fighter, het Amerikaanse gevechtsvliegtuig dat wat de Koninklijke Luchtmacht betreft de huidige F-16-toestellen gaat opvolgen. 

Gisteren lekte een voorgenomen besluit voor het gevechtstoestel uit. Bronnen melden dat de ministerraad zich volgende week over een besluit van het gevechtsvliegtuig buigt. De beslissing betekent dat de Luchtmacht het bij een keuze van de JSF met minder vliegtuigen moet doen dan de 56 waaraan werd gedacht.

Wat kunnen we met straks een kleinere luchtmacht? EenVandaag praat onder meer met defensie-analist Rob de Wijk en bezoekt vliegbasis Volkel. 

Nederland heeft al 1 miljard euro in de ontwikkeling van de JSF gestoken, die tegenwoordig door bouwer Lockheed Martin F-35 wordt genoemd. Nederland heeft ook al één testtoestel aangeschaft, maar daar wordt nog niet mee gevlogen, zolang het kabinet geen definitief besluit heeft genomen.

Het JSF-dossier ligt gevoelig in de coalitie van VVD en PvdA. De VVD is altijd voorstander van aanschaf geweest, waar de PvdA vorige zomer nog helemaal uit het JSF-programma wilde stappen. Volgens de Algemene Rekenkamer is het voor Nederland nadelig om uit de testfase te stappen.

Mede op aandringen van de Tweede Kamer nodigde minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) in april de concurrenten van de JSF uit om nogmaals hun eigen vliegtuig aan te prijzen. De VVD-fractie in de Tweede Kamer liet eerder blijken te kunnen leven met 30 tot 35 JSF-toestellen. Ooit wilde Defensie er meer dan 80 aanschaffen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.