De keuze voor de F-35 - beter bekend als de JSF - als gevechtsvliegtuig voor de Luchtmacht lijkt zo goed als zeker. Leeuwarden wordt één van de thuisbases van de Joint Strike Fighter. 

De vliegbasis huisvest nu de verouderde F16, die door het nieuwe vliegtuig moet worden vervangen. Een groep omwonenden verzet zich tegen de komst van het vliegtuig omdat ze vrezen voor zware geluidsoverlast in nabijgelegen dorpen.

Uit eerdere onderzoeken leek de geluidsoverlast mee te vallen, maar de omwonenden vertrouwen de uitkomst niet. Omrop Fryslan maakte daarom een documentaire in Amerika, waar ook protest is rond de vliegvelden waar de JSF al vliegt. In EenVandaag een reportage over de zoektocht naar het geluid van de JSF. Is het echt zo hard en hoe groot is de groep van mensen die er daadwerkelijk overlast van ervaart? 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.