Het kabinet heeft besloten 37 JSF-toestellen aan te schaffen. Dat hebben bronnen in politiek Den Haag dinsdag bevestigd na berichtgeving in De Telegraaf. De Joint Strike Fighter is de opvolger van de F-16. Het besluit wordt dinsdagmiddag officieel bekendgemaakt.

De keuze voor de JSF ligt gevoelig bij de achterban van coalitiepartner PvdA. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met het besluit.

Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van de JSF. De officiële naam is F-35 Lightning II. De ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig wordt geleid door de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin.

De achterban van zowel de PvdA als de VVD heeft moeite met de komst van het toestel, bleek uit eerder onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel.  Driekwart van de PvdA-stemmers (77 procent) is tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter. De helft (46 procent) van de VVD-stemmers is tegen de aanschaf van JSF-toestellen.

ANP/EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.