Diederik Samsom helpt de Partij van de Arbeid om zeep door in te stemmen met de JSF en door de Koning in zijn toespraak de verzorgingsstaat te laten afschaffen. Dat zegt PvdA-coryfee en oud-minister van Defensie Bram Stemerdink donderdagavond in EenVandaag: “Samsom vernietigt met dit beleid niet de economie, maar vernietigt wel op een uitermate doeltreffende manier de PvdA.

Het besluit om als PvdA in te stemmen met de aanschaf van de JSF vindt Stemerdink onbegrijpelijk: “Het is uitermate dom om op dit moment dit besluit te nemen. Het is politiek dom en het is de doodsteek voor het gezicht van de fractie en de PvdA.”  Volgens Stemerdink moet er eerst een debat in de Tweede Kamer plaatsvinden voordat er een keuze wordt gemaakt.

‘Samsom faalt als leider’

Dinsdag maakte het kabinet bekend dat het de Joint Strike Fighter kiest als vervanger van de F-16. Binnen de PvdA woedt al jarenlang een felle discussie over het al dan niet aanschaffen van de JSF.

Stemerdink snapt de woede bij de PvdA-achterban. Met name de troonrede waarin de participatiemaatschappij is aangekondigd als vervanger van de verzorgingsstaat steekt de PvdA-coryfee: “Ik vind dit dodelijk voor een sociaal democratische partij. Ik vind dat Samsom ernstig faalt als politiek leider van de PvdA.”  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.