PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi stemt vandaag in de Tweede Kamer tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Dat liet ze desgevraagd weten aan het ANP. Het Friese Kamerlid zal voor een motie van D66 stemmen om het besluit rond de aanschaf uit te stellen. Volgens haar is er nog veel onduidelijk over het toestel, met name de geluidsoverlast baart haar zorgen.

D66 wil uitstel van aanschaf van de JSF, eerst moet degelijk onderzoek gedaan worden naar de geluidsoverlast en de financiële effecten.

Volgens Jacobi is het op dit moment niet duidelijk hoeveel hinder omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel van de JSF zullen ondervinden. ,,Als deze risico's omtrent het geluid goed in kaart zijn, dan pas kan ik een ja of nee geven'', aldus Jacobi, zelf afkomstig uit Friesland.

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan 37 JSF's voor een bedrag van 4,5 miljard euro te gaan kopen. Ze gaan de F-16 vervangen waarmee de Koninklijke Luchtmacht sinds 1979 vliegt. Over de vervanging is meer dan 15 jaar gedebatteerd door de opeenvolgende kabinetten en Kamers. De tegenstem van Jacobi heeft vooralsnog geen gevolgen, met steun van het CDA heeft het kabinet nog steeds een meerderheid in de Tweede Kamer.

JSF welkom in Friesland

EenVandaag deed in juni onder leden van het Opiniepanel onderzoek naar de JSF. Hieruit bleek dat driekwart van de Friezen tegen de aankoop van de JSF is, maar mocht het vliegtuig toch aangeschaft worden, dan vindt zeven op de tien inwoners het een goede zaak dat de vliegtuigen op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd worden. De stijging van de werkgelegeheid geeft voor de meerderheid de doorslag. Mensen die in een straal van 5 kilometer van de vliegbasis wonen zijn het meest kritisch over de geluidsoverlast, maar ook voor hen wegen de economische voordelen zwaar. Lees hier meer over het onderzoek.

Reacties

EenVandaag verzamelde ook reacties van omwonenden van de vliegbasis. "Ze komen soms heel laag overvliegen en dat geeft nu al een heidens kabaal", vertelde een omwonende over de geluidsoverlast. Lees hier alle reacties terug.

update
clock 19-11-2013 14:47

Eén PvdA-Kamerlid kan nog niet leven met JSF

Lutz Jacobi is het enige Tweede Kamerlid van de PvdA dat nog niet kan instemmen met de komst van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35). Ze stemde vanmiddag in de Tweede Kamer voor een motie van D66 om de aanschaf van de JSF als vervanger van de F-16 uit te stellen. Fractievoorzitter Diederik Samsom liet vooraf weten geen probleem te hebben met het standpunt van Jacobi. Het Friese Kamerlid meent dat er nog veel onduidelijk is over het Amerikaanse toestel dat in Leeuwarden en Volkel wordt gestationeerd. Ze heeft vooral zorgen over mogelijke geluidsoverlast. ,,Als deze risico's omtrent het geluid goed in kaart zijn, dan pas kan ik een ja of nee geven.''

Overlast door JSF?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.