In vliegtuigen hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden, zo heeft het kabinet besloten. Coalitiepartij D66 staat achter het besluit van het kabinet, maar zet nog wel vraagtekens bij de betrouwbaarheid van het ventilatiesysteem in vliegtuigen.

Passagiers moeten in het vliegtuig en op de luchthaven een mondkapje dragen en mogen geen gezondheidsklachten hebben. Ook moet er een gezondheidsverklaring worden ingevuld. Op de luchthaven zelf geldt wel de anderhalvemeterregel.

Wetenschappelijk onderzoek

"Ik vond het opmerkelijk dat het RIVM over de ventilatiesystemen zegt dat ze waarschijnlijk enorm helpen en de kans op besmetting heel klein maken, maar dat ze daar nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gezien hebben. Dan denk ik: dat moet wel gaan gebeuren", zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte.

D66 is blij dat ook in vliegtuigen en op luchthavens een mondkapjesplicht gaat gelden om het risico van verspreiding van het nieuwe coronavirus te verkleinen.

Lees ook

Bewijs voor veiligheid van de filters

Paternotte wijst erop dat op 1 juli mogelijk de Europese buitengrenzen weer open gaan. "Op 1 juli kunnen mensen misschien ook weer vanuit Mexico, Brazilië en de Verenigde Staten, waar nu heel veel besmettingen zijn, naar Europa komen."

"Dan lijkt me wel dat je wilt weten hoe het zit met de kans op besmettingen binnen vliegtuigen", zegt het Kamerlid. "Dan moet je niet alleen zeggen dat het aannemelijk is dat die HEPA-filters goed werken, maar dat je het ook bewezen wilt hebben."

Negatief reisadvies voor vliegtuigen met oude filters?

Paternotte heeft ook nog zorgen over oudere type vliegtuigen. Hij vraagt zich af of het ventilatiesysteem in die vliegtuigen wel goed is. "Die filters zitten wel in de meest moderne vliegtuigen van KLM en Transavia, maar er zijn natuurlijk ook luchtvaartmaatschappijen die met oudere toestellen naar Schiphol komen."

Het Kamerlid vraagt zich af of er dan geen negatief reisadvies moet worden afgeven net zoals we die ook hadden voor Oostenrijk en Spanje. "Bij het eerdere coronavirus SARS, zijn in 2003 op een vlucht van Air China heel veel mensen besmet geraakt. Het is een ander virus, een andere tijd, maar als je met dat type vliegtuigen komt zou ik er toch wat wantrouwiger tegenover staan en er niet automatisch vanuit gaan dat een filter zijn werk doet."

Beluister hier de volledige reactie van Jan Paternotte terug over het besluit van het kabinet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.