Is wonen in de stad echt nodig als je toch veel thuiswerkt? En als je veel tijd in je eigen huis doorbrengt, wil je dan niet meer ruimte hebben? Het platteland kan weleens gaan profiteren van de coronacrisis.

Al een tijd lang rijzen de huizenprijzen in de Randstad de pan uit. Tegelijk hebben veel mensen behoefte aan meer natuur en ruimte. De trek van de stad naar het platteland is al een tijdje aan de gang. En door de coronacrisis zou het een extra vlucht kunnen nemen, denkt hoogleraar Eveline van Leeuwen.

Meer mogelijk door thuiswerken

"Thuiswerken is veel meer geaccepteerd. Mensen die er al over nadachten om de stad uit te trekken, zullen dat nog meer gaan doen." Van Leeuwen doet veel onderzoek naar de relatie tussen de stad en het platteland. Al langer ziet ze dat mensen op zoek zijn naar meer ruimte. Gaat dat toenemen door de coronacrisis?

"Voor echte cijfers is het te vroeg," vertelt ze, "maar op Funda wordt bijvoorbeeld wel 20 procent meer gekeken naar een huis met een tuin. Uit cijfers van het CBS blijkt dat Amsterdam in de afgelopen periode met 200 mensen is gekrompen. Ook zijn er kaartjes waarop te zien is dat verhuizingen naar Drenthe toenemen."

Van Leeuwen
Bron: EenVandaag
Hoogleraar Eveline van Leeuwen

De cirkel wordt groter

Gaan de echte krimpgebieden, zoals Zeeuws-Vlaanderen, Oost-Groningen of Zuid-Limburg hier ook van profiteren? Van Leeuwen verwacht dat dat lastig wordt. "Zwolle lijkt toch een beetje de grens te zijn van waaruit je nog goed naar Utrecht of Amsterdam kan komen. Maar de cirkel kan best groter worden."

Waar mensen nu nog vaak dichterbij de stad blijven, is dat minder hard nodig als je minder naar je werk reist. "Als je 2 dagen per week naar je werk gaat en 3 dagen thuis in een mooie, groene omgeving in een groot huis kan zitten, ga je daar misschien wat verder weg naar op zoek."

Lees ook

'Ik dacht: ik ga het niet trekken'

Arjen Nolles en Rolien Scheffer trokken al eerder van het platteland naar de stad. Nadat ze jaren middenin het centrum van Groningen woonden, zijn ze nu neergestreken in het piepkleine dorpje Schouwerzijl. Toen ze hun zoontje verwachtten, zochten ze meer ruimte. Ze werden verliefd op de plek en het uitzicht van hun nieuwe huis.

Dat dat in een krimpgemeente als Schouwerzijl was, vonden ze wel even wennen. "Ik dacht: ik ga het echt niet trekken", vertelt Rolien. "Een dorp zonder openbaar vervoer, winkel, of school. Maar de huizen in grotere dorpen hadden niet wat we zochten." Het bleek mee te vallen: inmiddels kennen ze alle 100 inwoners van het dorp en willen ze niet meer terug.

Gelukkiger op het platteland

Hoogleraar van Leeuwen herkent dat beeld. "De brede welvaart is op het platteland veel hoger. Dat cijfer gaat onder andere over hoe gezond, hoe tevreden en gelukkig mensen zijn. Dat ligt in bijvoorbeeld Drenthe veel hoger, als je het vergelijkt met de stad."

Plattelandsgebieden die mensen willen trekken, moeten volgens Van Leeuwen op twee dingen letten. "Voor thuiswerken is goed internet nodig, maar op de meeste plekken in Nederland is dat geen probleem. Wil je jonge gezinnen trekken, dan is het belangrijk om goede kinderopvang aan te bieden. Het is fijn om thuis te werken, maar met kinderen om je heen ben je minder efficiënt. Dat moet dus wel aangeboden worden."

Minder afleiding

Arjen en Rolien hebben in Schouwerzijl hun hele leven zien veranderen. "Je kan hier dieper ademhalen. Letterlijk en figuurlijk", zegt Rolien. "Ik blijk toch meer een plattelandsmeisje dan ik dacht."

Het grootste pluspunt voor Arjen is dat hij veel minder wordt afgeleid. "In de stad word je toch van het ene interessante ding naar het andere gesleept. Dat is hier veel minder. Wat je doet kan je hier beter doen." Het belooft nog wat voor alle toekomstige thuiswerkers.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.