Vanwege de coronacrisis wil een meerderheid van de Eerste Kamer een huurstop. Minister Ollongren is hier tegen en zegt dat de Wet Tijdelijke Huurverlaging voldoende soelaas biedt. Wat SP-senator Kox betreft heeft ze daarmee 'een politiek probleem'.

Minister Ollongren en de Eerste Kamer liggen overhoop over de zogenaamde huurstop. Vanwege de coronacrisis is de Eerste Kamer in meerderheid voor het bevriezen van de huren. Dat betekent dat de jaarlijkse huurverhoging niet zou doorgaan. Dat ziet de minister niet zitten, tot woede van SP-senator Kox. "Een minister die niet beseft dat er honderdduizenden mensen in de problemen zitten, brengt zichzelf in de problemen."

Beluister hier het gesprek terug met Eerste Kamerlid Tiny Kox van de SP en directeur Zeno Winkels van de Woonbond.

Maatwerk

"Niet proportioneel", noemt de minister het voorstel om over te gaan tot een tijdelijk huurstop. Niet proportioneel, omdat volgens minister Ollongren de problemen maar voor een heel klein deel van de huurders gelden."Het lijkt om een half tot 2 procent van alle huurders te gaan."

Een huurstop is wat haar betreft een te zwaar middel. "Die groep die in de problemen komt bereik je het beste door maatwerk", geeft ze aan. "Ik heb alle verhuurders gevraagd coulant te zijn. Als je er met de verhuurder niet uitkomt, meld je dan bij de huurcommissie", is haar advies.

Tijdelijke huurverlaging

Wel zegt ze de Eerste Kamer al flink tegemoet te zijn gekomen. "Met de Wet op de Tijdelijke Huurverlaging kom ik een heel eind in de richting."

De druk van de Eerste Kamer heeft volgens haar wel effect gehad. "Ik voel de verantwoordelijkheid voor de huurders, ik wil niet dat ze in de knel komen. En daarom is die oproep van de Eerste Kamer in zekere zin goed en heeft mij geholpen om versneld die stap te zetten naar de tijdelijke huurverlaging."

Politiek probleem

Voor SP-senator Tiny Kox is die stap onvoldoende. Het niet uitvoeren van de motie wekt daarom zijn woede. "Ik denk dat de minister druk doende lijkt om haarzelf in de politieke problemen te brengen. De minister wil niet doen wat het parlement, wat de volksvertegenwoordiging wil. Dan heb je een politiek probleem."

"Als de minister niet in de gaten heeft dat je een meerderheid van de Kamer niet kunt trotseren, breng je jezelf in politieke problemen", vervolgt ze. "Ik ben er niet op uit, niemand is er op uit, maar een minister die niet beseft dat er honderdduizenden mensen in de problemen zitten, brengt zichzelf in de problemen."

Minder plezierig gesprek

Kox wijst er op dat de Eerste Kamer de steunmaatregelen voor bedrijven en zzp'ers heeft gesteund, en er slechts nog één regeling bij wilde, namelijk die van het bevriezen van de huren.

Wat de SP-senator betreft legt de Eerste Kamer zich niet bij het besluit van Ollongren neer. "De kans dat we dinsdag (vaste vergaderdag Eerste Kamer) toch weer in gesprek gaan met de minister wordt groter en het gesprek wordt er alleen maar minder plezierig op als de minister niet doet wat de Kamer wil. Ze doet alle deuren dicht, dat is erg onbegrijpelijk."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.