Minister Hennis-Plasschaert van Defensie beslist deze zomer of de JSF de opvolger wordt van de F16. Tegen de aankoop van de JSF zelf is veel weerstand: driekwart van de Friezen is tegen de aanschaf van dit geavanceerde en relatief dure vliegtuig. 

Maar als de minister toch besluit om de JSF te kopen, dan zijn de toestellen welkom op de vliegbasis in Leeuwarden. Vooral de voordelen voor de werkgelegenheid geven de doorslag in het positieve eindoordeel. Wat vinden de omwonenden van de vliegbasis van het mogelijke besluit?

"Ik woon in de vliegroute van de huidige gevechtsvliegtuigen, hemelsbreed ongeveer vijf kilometer," laat een omwonende weten. "En overlast geeft dat volstrekt niet, of het moet al zijn dat je het overvliegen van zeg eens eenmaal per dag van twee vliegtuigen als overlast`ervaart. Ook minstens twee maal per dag scheurt hier de politie of de brandweer met loeiende sirenes door de straat en daar hoor je geen mens over, tis maar net wat je 'wilt horen'!"

Een andere omwonende: "Ze komen soms heel laag overvliegen en dat geeft nu al een heidens kabaal."

Lees hieronder de reacties van andere omwonenden van Vliegbasis Leeuwarden.

"Ik vind het prachtig! Geweldig zoals die mannen en vrouwen kunnen vliegen! Je weet dat ze op maandag meestal vliegen en dan is het even druk. En via de berichtgeving weet je ook wanneer er oefeningen zijn. Laat ik jullie dit zeggen, ik ga er voor in de tuin zitten, zo mooi vind ik het!"

"Ik woon 1 kilomer van de startbaan van Vliegbasis Leeuwarden. Tests hebben uitgewezen dat de JSF nog meer geluid produceert. Ik vind gevechtsvliegtuigen voor Nederland sowieso overbodig, maar als je ze dan toch wilt aanschaffen, neem dan een alternatief, bijvoorbeeld de Saab Gripen."

"Er is geluidsoverlast. Omdat er voornamelijk overdag wordt gevlogen en enkele avonden in de winter is dit acceptabel. En de bewoners die nu rond de vliegbasis wonen wisten voordat ze hier kwamen dat er een militaire basis was. En nu klaagt voornamelijk deze groep. De oorspronkelijke bewoners hoor je eigenlijk niet over geluidsoverlast."

"Ik werk in het onderwijs. Af en toe (maar niet zo vaak) moet ik de les kort onderbreken vanwege geluidsoverlast. Maar vaker omdat leerlingen ze (vliegtuigen of helikopters) in de verte zien vliegen en daardoor afgeleid zijn."

"Met de ramen dicht merken we amper iets van de vliegtuigen door de uitstekende isolatie. We hebben optimale dak- en muurisolatie, en driedubbel glas. Met de ramen open of zittend in de tuin is de F-16 dagelijks erg lawaaiig aanwezig, hoewel in tijd wel beperkt. Bij nog meer herrie overschrijdt de geluidsoverlast een grens."

"We weten niet anders dan dat die basis er is. Ik ga nog elke keer met oefeningen op een klapstoeltje bij de basis zitten. Het hoort bij Leeuwarden."

"Regelmatig veel geluidsoverlast. Gelukkig niet 's nachts."

"Nog meer lawaai klinkt niet aantrekkelijk."

"Regelmatig veel geluid bij oefeningen, maar altijd nog minder dan in de omgeving van Schiphol."

"We wonen in Stiens, we zijn gewend aan het lawaai. Overigens is dat niet de hele dag door. Bovendien heeft het ook wel wat. De basis houdt veel rekening met de bevolking, geeft goede voorlichting en we mogen dan ook trots zijn op onze luchtmacht. Ik heb zelf geen betrekking bij de luchtmacht."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.