De regering-Rutte moet dit jaar een keuze maken over de opvolging van de F-16. Maar hoe verstandig is het om nu al te kiezen voor de meest aangewezen kandidaat, de Joint Strike Fighter (JSF)?

Onderzoekers van Instituut Clingendael adviseren vandaag in een rapport minister van Defensie om de Joint Strike Fighter niet aan te schaffen. Het project wordt geteisterd door technische problemen en oplopende kosten. Het aanschaffen van de relatief dure JSF gaat ten koste gaan van andere krijgsmachtonderdelen zoals de marine en de landmacht, concluderen de Clingendael-onderzoekers. 

 

In EenVandaag een reactie van de voormalig minister van Defensie Hans Hillen en defensie-analyst Ko Colijn van Clingendael.  Momenteel zit de Joint Strike Fighter in de testfase. Nederland heeft zich verplicht twee testtoestellen aan te schaffen, maar vanwege technische mankementen staan de toestellen in een stalling bij fabrikant Lockheed Martin in Fort Worth, Texas. 

 

De kosten van de stalling: 900.000 euro per half jaar. Dat blijkt uit een brief die het ministerie van Defensie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De testfase zal naar verwachting niet eerder beginnen dan in 2015. 

 

Het ministerie van Defensie onderhandelt inmiddels met het Amerikaanse Pentagon om te kijken of er kostenbesparende oplossingen zijn voor de vertraging. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.