Zeven van de tien inwoners van Friesland (70 procent) vinden het een goede zaak als de nieuwe JSF gevechtsvliegtuigen op de Vliegbasis Leeuwarden gestationeerd worden. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Omroep Friesland onder 876 leden van het EenVandaag Opiniepanel uit Friesland.

Minister Hennis-Plasschaert van  Defensie beslist deze zomer of de JSF de opvolger wordt van de F16. Tegen de aankoop van de JSF zelf is veel weerstand: driekwart van de Friezen (75 procent) is tegen de aanschaf van dit geavanceerde en relatief dure vliegtuig. Maar als de minister toch besluit om de JSF te kopen, dan zijn de toestellen welkom op de vliegbasis in Leeuwarden.  De Friezen profiteren in dat geval graag van de economische voordelen: voor 69 procent geeft de werkgelegenheid in de provincie de doorslag. Volgens hen is er al te veel werkloosheid in het Noorden,en daarom zijn de banen op en rond de vliegbasis belangrijk.

20 Procent van de ondervraagde Friezen is tegen de komst van de JSF naar Leeuwarden. Zij vinden de kosten van de JSF te hoog en vrezen voor meer geluidsoverlast. 

Mensen die in een straal van 5 km rond de Vliegbasis Leeuwarden wonen zijn kritisch over de geluidsoverlast, maar toch vinden de meesten het een goede zaak als de nieuwe gevechtstoestellen in Leeuwarden geplaatst worden. Ook voor hen telt de werkgelegenheid het zwaarst. Een deel van de omwonenden stoort zich nauwelijks aan het geluid van de straaljagers en ziet er ook de positieve kanten van, zo blijkt uit de onderstaande reacties. 

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 876 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee uit Friesland. Het onderzoek vond plaats van 14 t/m 17 juni 2013 en is gehouden in samenwerking met Omrop Fryslan. Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.