De Joint Strike Fighter, het blijft een hoofdpijn-dossier voor de coalitie. De Amerikaanse generaal die het JSF-project leidde is ontslagen en de VS heeft laten weten dat het project vertraagd is en de prijs van het vliegtuig hoger zal worden. Vandaag presenteert de Rekenkamer haar jaarlijkse monitorrapport over de Nederlandse deelname in het JSF project. Wat betekenen de problemen met de opvolger van de F-16 voor Nederland? En accepteert de Tweede Kamer de vertraging en hogere kosten?

Het Nederlandse kabinet moet dit jaar nog beslissen over de aanschaf van testtoestellen.

Door de problemen rond de bouw van de JSF gaat het Amerikaanse ministerie van Defensie 614 miljoen dollar minder bijdragen aan de ontwikkeling van het toestel. Volgens de regering Obama zijn verschillende belangrijke deadlines in het project niet gehaald. Desondanks zal de JSF volgens de Amerikaanse minister van Defensie Gates 'de ruggengraat worden van het Amerikaanse overwicht in de lucht voor de komende generatie'.

De JSF is een van de kandidaten voor de opvolging van de F-16 bij de Nederlandse strijdkrachten. De coalitiepartijen hebben vorig jaar besloten in 2012 een definitief besluit te nemen over de aanschaf van 85 JSF's.

 

Ontwikkeling Joint Strike Fighter onder druk

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.