Ze zit sinds 2012 in het parlement, maar na de verkiezingen van maart volgend jaar zien we ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber niet meer terug in de Tweede Kamer. "Je kunt je in dit werk enorm verliezen."

Vóór de zomer had ze zich nog aangemeld voor een verkiesbare plek op de kandidatenlijst, maar tijdens het zomerreces realiseerde ze zich dat ze niet meer wilde.

Eigen twijfel overschreeuwd

"Ik heb enorm geworsteld. Ik heb dit voorjaar aan veel mensen gevraagd of ik me weer kandidaat zou stellen en bijna iedereen zei: 'Je doet het goed, je hebt een groen profiel'. Ook mijn eigen echtgenoot zei dat het een goed idee was."

Dik-Faber besloot zich opnieuw kandidaat te stellen. Ze had zich voorgenomen om het aan de selectiecommissie over te laten op welke plek op de kandidatenlijst ze zou komen te staan. "Tot mijn eigen verrassing ging ik een ferm pleidooi houden voor een hoge plek op de lijst". Direct na het gesprek sloeg de twijfel toe. "Ik trok de deur achter me dicht en ik dacht: wat heb ik gedaan? Ik ben deze zomer hard met mezelf aan de slag gegaan en kwam erachter dat ik op dat moment mijn eigen twijfel heb overschreeuwd."

Lees ook

'De polarisatie neemt toe'

Het ChristenUnie-Kamerlid houdt zich ondermeer bezig met klimaat, zorg en medische ethiek en vindt werkweken van 60 uur of meer geen probleem. Maar ze heeft de afgelopen jaren het politieke en maatschappelijke debat wel zien veranderen. Er is volgens haar minder ruimte voor het compromis.

"De polarisatie neemt toe. Ik vind dat ingewikkeld, want aan de ene kant hebben mensen een mening over je, ze wantrouwen je. En tegelijkertijd zijn het diezelfde mensen die een beroep op je doen om met een oplossing te komen als er een probleem is. Dat is een spanningsveld dat alleen maar gegroeid is."

'Mooi om volgend jaar weer gewoon Carla te zijn'

Het besluit om te stoppen is ook ingegeven door persoonlijke omstandigheden. Haar vader is in een verpleeghuis opgenomen en ze wil meer tijd hebben om hem en haar moeder te bezoeken.

"Ik heb nu de keuze gemaakt niet nog een periode 60 tot 80 uur per week te werken, waardoor daar toch minder tijd voor is. Want je kunt je in dit werk ook enorm verliezen. En andere mensen kunnen jou ook veel meer als politicus gaan zien dan als mens. Ik zou het ook heel mooi vinden om volgend jaar weer gewoon Carla te zijn."

Lees ook

Andere koers D66?

Carla Dik-Faber is bij het grote publiek vooral bekend vanwege haar woordvoerderschap medische ethiek. Haar partij staat op dat onderwerp lijnrecht tegenover coalitiegenoot D66. "We hebben goede afspraken gemaakt in het regeerakkoord en wat dat betreft is er ook heel veel rust gekomen in dit debat. Ik ben blij dat 'waardig ouder worden', waar we het wel allemaal over eens waren, een goede plek heeft gekregen in het regeerakkoord"

En misschien verandert er wel iets in de opstelling van D66, mijmert Dik-Faber. "Wat ik mooi vond om te zien is dat Sigrid Kaag, de nieuwe lijsttrekker van D66, in een interview zei dat 'voltooid leven' niet top of mind is. Dus wie weet of met haar, ook na de verkiezingen, de rust blijft die er de afgelopen jaren is gecreëerd."

Ook Joël Voordewind keert na de verkiezingen niet terug in de fractie van de ChristenUnie. De partij heeft nu 5 zetels in de Tweede Kamer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.