"Het is tijd om Groningen terug te betalen", zegt Gert-Jan Segers van ChristenUnie. Zijn partij wil dat het kabinet op korte termijn met een herstelplan voor Noord-Nederland komt, een mega-injectie die de regio economisch weer op de kaart moet zetten.

Wat ChristenUnie-fractievoorzitter Segers betreft, is de tijd van 'praten en mooie beloftes' voorbij. Het kabinet moet snel over de brug komen met een investering van honderden miljoenen in Noord-Nederland, zegt de politicus tegen EenVandaag. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen dient Segers een omvangrijk plan in met die strekking.

Pot met Europees geld

ChristenUnie wil het geld vrijspelen door een beroep te doen op een Europees investeringsfonds, het zogeheten Just Transition Fund. Dat fonds maakt deel uit van de Europese Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. De pot met geld is bedoeld voor regio's die economisch schade lijden doordat ze stoppen met het winnen van fossiele energie. Nederland heeft recht op honderden miljoenen uit dat fonds. Segers: "Maak Groningen koploper en voortrekker in de energietransitie, bijvoorbeeld op het gebied van waterstof. Hiermee kunnen 16.000 nieuwe banen worden gecreëerd en wordt Groningen de provincie van nieuwe energie."

Om in aanmerking te komen voor financiële steun moet Nederland voor iedere euro uit dat fonds er zelf een euro bijleggen. Dat vindt Segers van de ChristenUnie geen probleem: "Het kost ons zeker geld, maar het levert ook veel extra werkgelegenheid op. Dat is nodig, zeker nu er door het dichtdraaien van de gaskraan zoveel banen in het noorden verloren gaan."

Lees ook

Mentale gezondheid

Naast de economie moet een deel van het geld ook gaan naar de mentale gezondheid van de Noorderlingen, als het aan ChristenUnie ligt.

"Bij deze versterkingsoperatie gaat het erom dat we naast de mensen blijven staan en aandacht hebben voor wat zij nodig hebben. Dat luisterend oor wordt op dit moment ook geboden door geestelijk verzorgers. Een serieus plan voor geestelijke verzorging is dan ook heel belangrijk."

'Kabinet moet niet langer treuzelen'

Volgens politiek commentator van EenVandaag Joost Vullings leeft er bij de ChristenUnie irritatie dat het kabinet niet doorpakt. "Vanuit Europa lijken alle seinen op groen te staan. 'Het geld ligt klaar, maak een plan!' is het gevoel bij de ChristenUnie. De partij snapt niet waarom er getreuzeld wordt door staatssecretaris Mona Keijzer."

Segers gaat er vanuit dat zijn voorstel tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op brede steun in de Kamer kan rekenen. "We hebben een ereschuld aan de Groningers. Dit gevoel leeft breed in het parlement en in de coalitie. We hebben als Kamer eerder om een plan gevraagd, ik neem aan dat de rest van de Kamer het hiermee eens is."

Bekijk hier het interview met Gert-Jan Segers

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.