De conservatieven verliezen hun meerderheid in het parlement, de oerconservatieve Ierse DUP schiet premier May te hulp, dus Labour zal voorlopig moeten blijven toekijken hoe de conservatieven het land besturen. Hoe werd er op de Britse Social Media gereageerd op de verkiezingsuitslag?

Politiek verslaggever Sam Coates van The Times twitterde zijn ochtend bezigheden:

De Britse humor is in ieder geval nog niet exit. Want wat er ook gebeurt, de Britten zullen het niet nalaten om er grappen over te maken. Zoals vanmorgen bijvoorbeeld. Urenlang stond binnen- en buitenlandse pers te wachten voor de de dichte deur van Downing Street 10. De enige die wel naar binnen mocht was Larry the Cat, de officiele huiskat. Hij heeft zelfs een officiele titel: ‘Chief Mouser’ van Downing Street 10. En op zijn eigen twitteraccount is te zien dat hij zijn rol zelf misschien nog wel groter ziet:

Niemand zag dit dus aankomen lijkt het, maar hoe kan nu het dat de uitslag zo anders is dan verwacht? De opkomst deze verkiezingen was hoog, met bijna 69%. En dat zou vooral te danken zijn aan de jongeren die massaal hebben gestemd. Sky News meldt dat 66% van de jongeren gestemd heeft, waarvan 63% voor Labour en dus niet voor May. In 2015 was het aantal stemmende jongeren nog 43%. Feit is dus dat de jongeren echt politiek actiever en bewuster zijn geworden. Dat zag je zelfs in hun muziekkeuze. De afgelopen weken stond niet Justin Bieber of Katy Perry maar dit anti-Theresa May lied op nummer 1 in de iTunes download top 20:

Hebben jongeren deze verkiezingen dan echt het verschil gemaakt? Volgens de analyses vandaag wel. Te lang hebben politici niet naar jongeren geluisterd, zegt politiek columnist Owen Jones vandaag op BBC Radio 4. En dat de Labour Party dat ineens wel ging doen zorgde voor een omslag volgens hem. Jeremy Corbyn twitterde vanmorgen een videoboodschap waarin hij mensen (met name ook de jonge mensen) bedankt voor hun stem.

Maar een ander filmpje van hem wordt ook veel gedeeld vandaag, en dat is zijn reactie op de uitslag. Hij wil de vrouw naast hem een high five geven. Maar zijn hand eindigt echter heel ergens anders.

Jeremy Corbyn accidentally high fives this woman's breast during a celebration

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.